Çetin Altan Hayatı? Yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı ve eski milletvekili. Dünyanın en çok köşe yazısı yazmış yazarlarındandır. Gezi, anı, inceleme, deneme, polisiye ve biyografi olmak üzere birçok farklı türde eserler vermiş olan Altanın 4 romanı ve tümü sahnelenmiş sayısız tiyatro oyunu da bulunmaktadır.
Çetin Altan Hayatı
22 Haziran 1927 de Nurhayat Altan ve Halit Altanın oğlu olarak istanbul Kanatlarımın Altındada dünyaya geldi. Galatasaray Lisesindeki eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanan Altanın gazetecilik kariyeri, mezun olduktan hemen sonra Ulus Gazetesinde muhabir olarak başladı. 1943 ve 1944 yılları arasında çınaraltı, Varlık, istanbul ve Kaynak dergilerinde şiirleri ve düz yazıları yayınlanan Altan, ilk kitabı Üçüncü Mevkiyi 1946 da okurlarla buluşturdu. Ulus Gazetesinden sonra Hür Sesde fıkra yazarlığı yapmaya başlayan Altan, daha sonra Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde ve çarşaf dergisinde köşe yazıları yazdı.
Güçlü kalemiyle adını kısa sürede duyurduktan sonra 1959 yılında Abdi ipekçinin teklifi üzerine Peyami Safanın yerine Milliyet Gazetesinde yazmaya başladı. Altan, politikayla da yakından ilgiliydi ve işçi Partisindeydi. 1965 seçimlerinde aldığı yüzde iki buçuk oy ile meclise onun üzerinde milletvekili sokan Türkiye işçi Partisinin en tanınmış isimlerinden biriydi.
O dönem radyodan yayınlanan meclis konuşmalarıyla ilgi çeken Altanın yazıları da her ideolojiden insan tarafından büyük ilgiyle takip ediliyordu. Altan, mecliste yaptığı ateşli konuşmalardan birinin ardından Adalet Partili milletvekileri tarafından linç edilmek istenmiş, aldığı darbelerden dolayı bir gözünde kalıcı hasar oluşmuştu. Önce dokunulmazlığı kaldırılan, sonra da iade edilen ilk milletvekili olan Altan, bu dönemdeki anılarını Ben Milletvekiliyken isimli kitabında toplamıştı.
12 Mart darbesi ile birlikte cezaevine giren Altan, daha sonra 12 Martla ilgili olarak yazılan ilk roman niteliği taşıyan Büyük Gözaltıyı yayımladı. 1972de okurla buluşan roman 1975e kadar beş baskı yapacaktı. Büyük Gözaltı, 1973 yılında Altana Orhan Kemal ödülünü kazandırdı.
Altanın 60’lı ve 70’li Yıllardaki Köşe Yazıları
Taş, Sömürücülerle Savaş, Suçlanan Yazılar, Kahrolsun Komünizm Diye Diye, Onlar Uyanırken, Kopuk Kopuk, Geçip Giderken, Gölgelerin Gölgesi, Şeytanın Aynaları, Nar çekirdekleri adlı kitaplarda toplandı. Bu kitaplardan Bir Yumak insan, 1978 yılında Türk Dil Kurumu ödülünün sahibi oldu.
çetin Altan tümü oynanmış olan birçok tiyatro oyununa da imza attı. Bunlardan çemberler, Mor Defter, Suçlular, Dilekçe ve Tahtaravalli isimli oyunları basıldı. Beybaba, Yedinci Köpek, Islıkçı ve Telefon Kimin için çalıyor ise basılmadı. Altan, Aşk Sanat ve Servet ve Atatürkün Sosyal Görüşleri adlı iki inceleme kitabı da yayımladı. Türk edebiyatında pek örneği bulunmayan polisiye türünde de yazmış olan Altanın Rıza Beyin Polisiye Öyküleri adlı eseri buna örnekti. Zurnada Peşrev Olmazda mizahi yazılarını toplayan Altan, 2027 Yılının Anıları isminde bir fütürist çalışmaya da imza attı.
Yazıları nedeniyle hakkında 300’e yakın açılmış dava bulunan Altan, 3 kez tutuklanmış ve 2 yıl süreyle de cezaevinde yatmıştır. Son olarak hakkında 159. maddeye dayanılarak açılan davada tek celsede beraat etmiş olan Altanın kendisi gibi yazar olan Mehmet Altan ve Ahmet Altan isimlerinde iki oğlu vardır. Bir Avuç Gökyüzü, Küçük Bahçe, Büyük Gözaltı ve Viski isimlerinde yayımlanmış dört romanı bulunan Altan, gezi, anı, biyografi, mizah ve deneme türünde de pek çok kitaba imzasını atmıştır. Altan, halen Sabah Gazetesinde Şeytanın Gör Dediği adındaki köşesinde okurlarıyla buluşmaktadır.