Maya Nedir
Maya Ne Demektir? Maya Nedir Kısaca? Maya Hakkında? Maya Nedir? Maya Ne Demek? Maya Hakkında Kısa Bilgi?
Maya Ne Demek, Maya Bazı besinlerin yapımında gerekli olan mayalanmayı sağlamak için kullanılan maddelere verilen ad. Mayalar bitkilerin bir hücreli olan mantarlarından başka bir şey değildir. Örnek olarak, bir hücreli mantarlardan bira mayası mikroskop altında incelendiğinde, bunun, yumurta biçiminde tek hücrelerden meydana geldiği görülür. Bunlar, zincirleme tomurcuklanarak ürerler
Mayalar, bulundukları ortamda, çeşitli tepkimelere yol açarlar, örnek olarak bira mayası, kapalı yerlerde, şekerli suyu ayrıştırıp alkole çevirirler. Alkollü içkiler, bu yolla elde edilir. Kapalı şişeler içinde dinlendirilmeye bırakılan meyve suları, bira mayasının etkisi ile zamanla alkol haline gelir.
Ekmeğin kabarması, yoğurdun meydana gelmesi de maya ile olmaktadır.Bugün maya, yapımı, bir endüstri haline gelmiştir.
Fabrikalarda Maya Nasıl Yapılır
Maya hücrelerinin büyümesi için gerekli olan şeker, melastan sağlanır. Maya endüstride içerisinde melas şurubu olan çelik tanklarda serbest oksijen veya hava verilerek geliştirilir. İstenilen miktarda maya sayısına ulaşınca sıvı dışarı pompalanır ve maya daha sonra kurutulur. Maya üretiminde başka herhangi bir şey ilave edilmez.
Maya Çeşitleri Nelerdir
Yaş maya, kuru maya ve instant maya olarak 3 çeşit maya bulunmaktadır.
1-) Yaş Maya
Genellikle fırın ve pastanelerde kullanılan yaş maya ev kullanımı için 42 gramlık küçük küpler halinde de satılmaktadır. Buzdolabında 4 derecede saklamak gerekir. Dayanma süresi üretim tarihinden itibaren yaklaşık 3-4 haftadır. Yapısında %70 su içeriği bulunduğu için yaş maya olarak adlandırılan bu maya çeşidi, 4 derece soğukta saklanır. Dayanma süresi ise 3-4 haftadır. Kullanımı ise önce ılık suda biraz şeker ile çözülene kadar karıştırılır. 15 dakika ılık bir yerde bekletilir, yumuşayıp eridikten sonra una eklenir.
2-) Aktif Kuru Maya
Yaş mayanın uzun süre dayanması için su yüzdesi azaltılarak, iri zerrecikler halinde kuru olarak paketlenmiş halidir. Buzdolabında kapalı olarak saklanırsa 4 hafta dayanır. Kullanımı, maya miktarının en az 4 misli ılık suda tuz ve toz şeker karıştırılırarak eritilir. 15 dakika bekledikten sonra una eklenir.
3-) İnstant Maya
Kuru granül yapıdaki bu hızlı mayayı suyla önceden karıştırmaya ve bekletmeye gerek yoktur. Kullanımı çok kolaydır, kabartma tozu kullanır gibi diğer malzemelerle birlikte direk hamur kabına katılır. Tek kullanımlık paketler halinde olduğu için bayatlama ve saklama sorunu da yoktur.
Kullanılacak Maya Miktarı Ne Olmalıdır?
Maya kullanırken paketin üzerinde üreticinin belirttiği miktara uyulmalıdır. Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. En iyi sonucu almak için genel kural olarak mayayı mümkün olduğunca az kullanmalı, buna karşılık mayalanma süresi uzun tutulmalıdır.
Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz. Mesela kullanılan un miktarı iki katına çıkarıldığında maya miktarı aynı oranda değil daha küçük bir katsayıyla arttırılır.
- Aşağıdaki ölçülere göre bir maya çeşidini diğerinin yerine kullanabilirsiniz.
- 100 gram Yaş Maya = 50 gram Aktif Kuru Maya = 33 gram İnstant Maya
Maya Çeşitleri Arasında lezzet Farkı Var mıdır?
Yaş maya, kuru maya veya instant maya arasında hiçbir lezzet farkı yoktur. Kullanımı en kolay olan suyla önceden karıştırmaya bile gerek olmayan instant (hızlı) mayaları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Maya Hamurda Nasıl Çalışır, Ekmek Hamuru Nasıl Kabarır?
Maya undaki nişastayı etkileyerek bir tür şeker olan glikoza dönüştürür. Sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırıyor. Oluşan karbondioksit gazı hamura baloncuklar halinda dağılır ve küçük hava cepleri oluşturur. Bu hava cepleri de genişleyerek hamurun kabarmasına sebep olur. Pişirme işlemi sonunda hamura katılan suyun büyük bir bölümü, ayrışmış karbondioksit ve alkol uçar. Böylece ekmek gözenekli ve kabarık bir kıvam alır.
Hamur Nasıl Mayalandırılır, Yeterince Mayalandığı Nasıl Anlaşılır?
Hazırlanan hamurun üzeri temiz bir bezle örtülür ve ılık bir ortamda kabarmak üzere dinlenmeye bırakılır. Bu dinlenme süresi ortamın ısısına bağlı olarak, hamur iki katı büyüklüğe ulaşana kadar 15-60 dakika arasında değişir. En ideal mayalanma ve fermentasyon ısısı 20-32 santigrat derece arasıdır. Mayalanmanın sonuna doğru, mayalanma işlemi sırasında oluşan gazları dışarı çıkartmak için hamurun üzerine yumrukla 3-4 defa bastırılmalıdır. Mayalanmanın tamamlandığını test etmek için hamura parmakla bastırılır, hamur kısa bir süre içinde eski halini alıyorsa mayalanma henüz tamamlanmamıştır. Eğer parmak izi aynen kalıyorsa hamur yeterince mayalanmıştır.