Traktör Nedir? Traktör latince trahere tarla , bahçe , bağlarda ve şehirlerin parklarında kullanılan tarım aletlerine pulluk orak makinası , mibzer, pülverizatör, ekin biçme makinası v.b. çekicilik yapan kendinden itimli motoru olan kara taşıtıdır. Lokomobiller traktörlerin ilk öncüleri sayılsa da, içten yanmalı motoru olan ilk traktörü 1892 yılında ABDde Iowalı John Froehlich yapmıştır.
Traktör Nedir? Traktör Ne Demek?
Çift sürmekle kullanılan bir çeşit taşıt aracı. Benzin gazolin Mazotla işleyen çeşitleri vardır. Kendini harekete getiren bir motor bölümüyle onu idare edenin yeri ve tekerleklerden meydana gelmektedir. Tekerlekleri çok büyük, lastikleri derin oyuk oyuktur.Böylece yumuşak topraklar da hareket serbestliğine kavuşmuş olur ona bağlanan pulluk ve benzeri çiftlik aletlerini çekerek çift sürmede modern çiftçinin en büyük bir yardımcısı olmaktadır.
Çalışma ilkesi otomobillerden pek farklı olmamasına karşın yine de karakteristik özellikleri vardır. Yerden oldukça yüksek dingillere oturtulmuş dar kesitli karoser, ön tekerlere oranla çok büyük derin yivleri olan arka tekerlekler en belirgin özellikleridir. Arka tekerleklerin bu şekli aracın her türlü arazi koşulunda ve yumuşak zeminde patinaj yapmadan ve devrilmeden çalışmasını sağlar. Bazı özel şartlara göre paletli traktörler de vardır. Paletler traktörün, ağırlığını daha geniş bir alana yaydıklarından üzerinden geçtiği toprağın sıkışıp kalmasını önler ve traktörün toprağı daha iyi kavramasına yardımcı olur.
Traktörün Tarihi Nedir?
Dünyanın gelişmiş bölgelerinde hayvan gücünün yerini alan traktör, 1889 yılında, Chicago’da Charter motor şirketi tarafından geliştirildi. Bu, bir buhar makinası şasisine monte edilmiş, tek silindirli benzin motorlu bir araçtı. Başka firmalar ve kişiler de başarılı makinalar yaptılar. Birinci Dünya savaşı sırasında traktörlerin kullanılmaya başlanmasıyla, büyük topraklar işlendi ve daha çok ürün elde edildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli firmaların yaptığı pek çok traktör, diğer ülkelere satıldı. Traktörlerin yapılarında en büyük değişiklik Harry Ferguson tarafından gerçekleştirildi. Ferguson hidrolik denetimli bağlantı sistemini geliştirdi.
Üçlü nokta bağlantı sisteminin kullanılmasıyla, pulluk ya da kültivatör, kullanışlı biçime sokularak, traktörün bir parçası haline getirildi. Toprağın araca karşı direnci ise üst bağlantıya geçirildi. Böylece bu direnç, denge sağlayan bir güç haline sokuldu. Traktörler genellikle dört tekerleklidir ve arka tekerleklerden tahrik edilir. Motor, dişli kutusu ve aktarma organları ayrı bir şasiye gerek kalmayacak biçimde düzenlenmiştir. Bu düzenleme, ilk kez 1913 yılında, Wallis traktör şirketi tarafından Ohio’da denenmiş ve Ford tarafından başarıyla uygulanmıştır. Motor ve debriyaj doğrudan doğruya dişli kutusuna, dişli kutusu da öteki aktarma organlarına bağlıdır. Bu yapı, makina için sağlam bir omurga oluşturur. Çeşitli tarım aletleri için bağlantılar, traktörün arkasında ve yanlarında yer alır.