Ticaret Nedir? Ticaretin Doğuşu ticaret eyleminin insanlık tarafından keşfedilmesi insanlık tarihinin erken dönemlerine dayanmaktadır. Pek çok tarihçi, ticaretin, iletişimin doğuşunu takiben takas yöntemiyle başlamış olduğunu düşünmektedir.
Ticaret Nedir? Ticaret Ne Demek?
İki taraf arasında bir değişim aracı örneğin para vasıtasıyla yapılan mal ve hizmet alış verişidir. ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takastır. Takas yöntemi ile, mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir. Günümüzde ise artık değişim aracı olarak para kullanılmaktadır.
Ticaretin ortaya çıkış nedeni, insanın ihtiyaçlarını karşılama arzusudur. Üretimin ve kaynakların kısıtlı olmasından dolayı insan, kendinde olmayan mal veya hizmeti bir başkasından sağlamak istemiş, bunun için de kendinde bulunan mallar ile değiş tokuş yapmaya başlamıştır. Daha sonra iş bölümünün gelişmesi ve ticari malların çeşitlerinin artması ile, ortak bir değişim aracına ihtiyaç duyulmaya başlamıştır. Böylelikle ekmek, altın, fasulye, inci gibi mallar, para gibi bir değişim aracı olarak kullanılmaya başlamıştır.
Paranın keşfi, ticaretin kolaylaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamıştır. Taşımacılığın ve iletişimin de gelişmesi ile birlikte ticaret, evrimleşmiş, bugünkü halini almıştır. Bu gelişim sırasında da içinde bulunduğumuz ekonomik sistem gelişmiş, ticareti düzenleyici kanunlar yapılmıştır. Günümüzde ticaret, ekonominin merkezinde yer almaktadır.
Dış Ticaret Nedir?
İnsanların birbirleriyle ilk temas kurdukları zamanlarda, ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü değiş tokuş yöntemleriyle başlayan ticaretin tarihi, iktisadi gelişmelerin tarihinden çok daha eskiye dayanıyor. Montesquieu, “Kanunların Ruhu” adlı yapıtında, “Nerede yumuşak huylu insanlar varsa orada ticaret vardır, nerede ticaret varsa orada insanlar yumuşak huylu olurlar” diyor. Aslında ticaret; insanların hayatını kolaylaştırmak için birbirleriyle anlaşmaları esasına dayanıyor. Ticaret, sosyolojik ve ekonomik olguların zamanla iç içe geçmesiyle ilk uygarlıklardan beri var oldu.
İlk zamanlarda alıcı ve satıcının bir araya gelmesiyle birlikte takas usulü yapılan ticaret, insani ilişkilerin gelişmesine paralel olarak ödeme yöntemleri ve bu olguya ait prensiplerin de zaman içerisinde değişmesini sağladı. Ticareti en genel anlamıyla tanımlayacak olursak kar elde etmek amacıyla mal ve hizmetlerin, nakdi kıymeti olan başka bir değerle yer değiştirmesi olarak ifade edilebilir.
Dünyada, global anlamda yaşanan ekonomik dalgalanmaların etkisiyle yeni bir ivme kazanan ticaret, artan rekabet ve belirsizliklerin beraberinde getirdiği sorunlarla mücadele edebilmek için toplumlar arası serbest anlaşmalar çerçevesinde kendisini sürekli yeniliyor. İnternet geliştikçe kendimizi fiziki sınırların anlamsızlaştığı dijital bir dünyanın içinde bulduk. Bununla birlikte üretim ve tüketim davranışlarımızda değişti ve böylece e -ticaret ile tanışmış olduk. Müşteriler sadece ihtiyacı olan ürünlere değil, kafasında tasarlayıp hayal ettiği ürünlere de ulaşabilirken gelişen ve gittikçe hacmi daha da artan dış ticaret sayesinde şirketler, çok daha kaliteli satış ve pazarlama ağına ulaşıp sunum anlayışlarını da değiştirdiler.
E–Ticaret Nedir?
Elektronik ticaret, daha çok internetin hayatımıza girmesiyle birlikte her türlü ticaret adımlarının dijital ortamda yapıldığı iktisadi faaliyetler bütünüdür. Son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler neticesinde hızlı bilgi akışıyla birlikte pazarlama unsurlarına daha kolay erişim sağlanıyor. İşin içine nöro pazarlamada yaşanan değişimler ve yapay zekaya dayalı görseller girince bu durum gittikçe yapacağınız seçimleri etkileyecek kararlara varıncaya kadar geniş kapsamlı bir hal almış gibi gözüküyor.
Ayrıca online ortamdan yapılan alışveriş çok daha güvenli, hızlı ve diğer yöntemlerle kıyaslandığında daha az maliyetle yapılıyor. Bu durum elektronik ticaretin daha çok tercih edilmesini sağlıyor. Daha çok genç kuşaklara hitap eden internet dünyasında herkesin sık sık kullanıp takip ettiği sosyal medya büyüsü sayesinde alışkanlıklarımız ve yaptığımız seçimler daha fazla paylaşılmaya başlandı. Bu durum e-ticaret ile etkileşime girerek potansiyel satış ve reklam kanallarının oluşmasını sağladı. Bu kadar farklı parametrelerin olduğu ortamlar E-ticaret yapan her şirketin kendini yenilemesi ve dış ticaret politikalarını geliştirmesine uygun zemini hazırladı.