Astım Belirtileri Nelerdir? Bir takım çevresel ve genetik faktörler, bireylerin astım hastalığına yakalanmasına sebep olabilir. Ailedeki astım öyküsü, mobilyacılık, kaynakçılık, marangozluk,ilaç ve parfüm üreticiliği, alerjik hassasiyet, bebeklikte geçirilen solunum yolu hastalıkları, hamilelik döneminde annenin sigara kullanması, anne karnında bebeğin yeterli şekilde beslenmemesi astım hastalığının ortaya çıkmasına yol açabilir. Polenler, akarlar, kedi ve köpek gibi hayvanlardan yayılan alerjenler, ev içi mantarları, kirlilik, mikrobik solunum astımı tetikler.
Astım Teşhisi Nasıl Konur
Öksürük, hırıltı, göğüs sıkışması, dudaklarda morarma, yürüme zorluğu ve kalp çarpıtışı gibi belirtiler görülüyorsa bir hekime başvurulmalıdır. Astım belirtisi görülen kişiye yapılan fiziki muayene, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testleri, kanda alerji tetkikleri onun astım hastalığına yakalanıp yakalanmadığını ortaya çıkartır.
Astım Hastalığının Tedavisi
Genetik olarak aktarılan astım hastalığı tam olarak tedavi edilemez. Erken teşhis ve yerinde bir tedavi astımın kontrol altında tutulmasını sağlar. Uzun süren tedavide hastanın yapılan alerji testine göre kendisine zarar verebilecek alerjenlerden uzak durması gerekmektedir. Eğer bu astımın azalmasına sebep olmuyorsa ilaçla tedaviye başlanmalıdır. Yeterli egzersiz, açık ve temiz hava, beslenmeye dikkat etmek astım tedavisinde oldukça önemlidir. Astım belirtileri sürekli tekrarlıyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Astım Belirtileri Nelerdir?
Astım, bireyde nefes alma zorluğu oluşturan ve nöbetler halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında “nefes darlığı” olarak bilinir. Kuru ve krizler halinde ortaya çıkan öksürük, hırıltılı solunum, göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi soluk alıp verirken ıslık sesi, nefes darlığı astım hastalığının belirtileridir.
Birtakım alerjenlere karşı vücudun nefes daralması şeklinde tepki verdiği bilinmektedir. Bu tip astım hastalıklarına “alerjik astım” adı verilmektedir. Özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde alerjik nezleyle beraber görülen alerjik astım küçük tedbirlerle kontrol altında tutulabilir.
Astıma Neden Olan Risk Faktörleri
Astım hastalığı için risk faktörleri kişiye ve çevresel faktörlere göre değişebilir.
Buna Göre Astım Hastalığında Risk Faktörleri Şöyle Sıralanabilir:
- Ailede astım hastalığının olması,
- Marangozluk, doğramacılık, mobilyacılık, fırıncılık, kuaförlük, sağlık personeli, veterinerlik, kümes hayvanı yetiştiriciliği, kaynakçılık, dökümcülük, çiftçilik, plastik/kauçuk/kimya/ilaç endüstrileri, çay/tütün üretimi, demiryolu işçiliği, itfaiyecilik, kuru temizleyicilik, temizlik işçiliği gibi bazı meslekler,
- Bebeklik döneminde alerjen maddelere fazlasıyla maruziyet,
- 2 yaşından itibaren ağır solunum yolları rahatsızlıkları geçirmek,
- Gebelikte annenin sigara içmesi (bebek için risk faktörü),
- Ebeveynlerde sigara kullanımı,
- Anne karnındayken bebeğin yetersiz beslenmesi ve düşük tartılı doğması