Plazma Nedir
Plazma Ne Demektir? Plazma Nedir Kısaca? Plazma Hakkında? Plazma Ne Demek? Plazma Hakkında Bilgi? Plazma Nedir?
Plazma Ne Demek, Plazma Alevin kibritteki sıcaklığı kibritin elinizle söndürebileceğiniz kadar düşük olabileceği gibi Güneşin çekirdeğindeki gibi milyonlarca santigrad kadar yüksek de olabilir. Plazma hali sadece elektrik gerilim altında oluşmaz. Gaz haline gelen bir maddeyi çok yüksek sıcaklıklara ısıtırsanız enerji alanı elektronlar çekirdeklerinden kurtulur ve gaz plazma, haline geçer. Sıcaklık güneş çekirdeğindeki gibi çok yüksek ise atomlar tüm elektronlarını kaybetmiş halde bulunabilirler.
Maddenin üç hali vardır bunlar sıvı katı ve gazdır. Bunu hepimiz ilkokulda öğrenmiştik.Peki o zaman maddenin 4. hali olduğu söylenen ve son on yılda gündeme gelen plazma nedir Eğer ben plazmaya daha yakından bakmak istiyorum diyorsanız yapmanız gereken çok basit. Kibriti elinize alın ve çakın. işte pırıl pırıl alevi ile plazma karşınızda duruyor. Evet alev de bir plazma halidir
Bizim günlük hayatımızda kullandığımız alev nispeten düşük sıcaklıktadır. Ancak burada düşük sıcaklıktaki alevin enerjisi ile ısınma ve yemek pişirme gibi ihtiyaçlarımızı giderdiğimizi unutmayalım. Bu arada çaktığınız kibrit bitmek üzere. En iyisi siz onunla bir mumu tutuşturup plazmayı öyle seyredin. Mumun alevi de düşük sıcaklıkta bir plazma halidir. Ancak bu sıcaklık bana yetmez demeyin.
Plazma Her yerde Plazma Maddenin plazma haline dünya üzerinde çok az rastlamamıza rağmen kainatta plazma hali fazlalık bakımından maddenin diğer hallerine karşı ezici bir üstünlüğe sahiptir. Şöyle ki kainattaki toplam madde miktarının % 99unun plazma halinde olduğu sanılmaktadır. Örnek verecek olursak tüm yıldızlar nebulalar ve yıldızlararası uzay plazma halindeki maddeden oluşur.
Bunların sıcaklığı ve partikül yoğunluğu şekil üzerinde gösterilmiştir. Birim hacimdeki partikül yoğunluğu da plazmanın bilinmesi gereken bir özelliğidir. Sıcaklığı yüksek olsa da yoğunluğu düşük bir plazma fazla enerji yaymaz. Kainatın boşluk diyebileceğimiz madde yoğunluğu çok düşük olan bölgelerinde ise sıcaklık 3 K yani -270 C derece kadardır. Bir yanda hiç bir canlının hatta cansızların bile mukavemet edemeyeceği kadar yüksek bir sıcaklık diğer yanda atomları bile donduracak derecede bir soğuk.
Hayat Kaynağı Plazma Küresi ışık ve ısı kaynağı olarak dünyamızda hayatın devamını sağlayan Güneş dev bir plazma küresidir. Bu dev plazma küresinin çekirdeğindeki 15 milyon Klik sıcaklık ve kurşundan 11 kat daha fazla olan yoğunluk termonükleer reaksiyonların gerçekleşmesini sağlar. Bu reaksiyonlarda özetle hidrojen çekirdekleri birleşerek helyum çekirdeklerine dönüşür ve muazzam bir enerji açığa çıkar. Ancak dünyamıza ısı göndererek hayatın devamını sağlayan ışıkkürenin sıcaklığı ancak 6.000 Kdir.
Bu tabakanın üzerinde yer alan ve korona adı verilen güneş tacının 2 milyon K lik sıcaklığının sebebi ise tam anlaşılamamıştır. Bu tabaka dünyanın da ötesine uzanır ancak çok düşük yoğunlukta olduğu için sıcaklık tesiri fazla değildir. Bu tabakanın yoğunluğu ışıkküre gibi yüksek olsaydı dünya üzerinde hayat mümkün olmazdı. Yine güneşten kopup gelen elektrik yüklü parçacıkların dünya atmosferine yapabileceği muhtemel etkiler dünyanın manyetik alanı tarafından önlenmiştir. Bu manyetik alana manyetosfer adı verilir.
Güneşin oluşturduğu yüklü parçacık akımı bu manyetik alan tarafından saptırılarak kutup bölgelerine doğru itilir. Bunun sonucunda kutup bölgelerinde atmosferin oksijen ve azot atomları ile etkileşime girerek ışımalara sebep olurlar ki bunlara aurora adı verilir. Auroralar yaklaşık ikiyüz km yüksekte oluşurlar ve sıcaklıkları bir kaç yüz derecedir. Güneş etkinliğinin yüksek olduğu günlerde telsiz ve radyo haberleşmelerinin olumsuz etkilendiğini hatırlarsak manyetosferin önemi daha iyi anlaşılır.bunlarda henüz ders kitaplarında okutulmayan maddenin 4. halinin hayatımızdaki yerini ve önemini anlatabiliyor zannederim.