Kilo Nedir? Kilo Günümüzde Kişilerin vücut ağırlıklarında normal veya ideal sayılan kiloları belirtmek üzere birçok ülkede çizelgeler hazırlanmıştır. Bu çizelgeler yaşa, boya ve ayrıca cinsiyete, yani kadınlara ve erkeklere göre ayrı ayrı hazırlanmıştır. Ne var ki, değişik ülkelerde hazırlanmış normal veya ideal sayılan kilo çizelgeleri karşılaştırıldıklarında, kilo, sayılarında önemli olmamakla beraber, ayrıcalıklar dikkati çekmektedir. Bu da o ülkede yaşayanların yapı farklarından doğmaktadır. Zira, her ırkın kendine özgü bir iskelet yapısı ve boy uzunluğu vardır.
Ayrıca, iklimin, yaşama şeklinin ve geleneklerin, alman gıdaların da etkileri vardır, bu ayrıcalıklarda Hepimizin bildiği gibi, her ülke toplumunun kendine özgü ve alışılmış beslenme geleneği ve gıdaları mevcuttur. Böylece de bazı ülkelerde uzun sayılan insanlar, diğer bir ülkede orta boylu veya kısa sayılırlar.
Kilo Nedir? Kilo Ne Demek?
İşte, bu nedenle, Amerika, çeşitli Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde, o ülkenin halkı için hazırlanmış ideal kilo çizelgeleri arasında farklar görülmektedir. Bununla beraber, bu sayı farkları birkaç kilodan fazla değildir, örneğin, bir ülkenin ideal kilo çizelgesinde belirli bir boy ve yaşta olan kadının veya erkeğin kilosu 50 ise, diğer’ ülkelerin çizelgelerinde bu sayı 48,49 veya 51,52′dir. Bu da gösteriyor ki, tüm dünya ülkelerinde kabul edilmiş tek ağırlık çizelgesi yoktur.
Diğer taraftan, tüm dünya ülkelerinde kabul edilmiş bir husus vardır. O da, hangi ülkenin çizelgesi uygulanacak ise uygulansın, gösterilen küoı sayısından iki kilo fazlası veya iki kilo eksiği, normal kabul edilir. Aslında, bu bir iki kilo farkı, kendimizde, günlük yaşantımızda da fizyolojik olarak görmekteyiz.
İdeal Kilo Nedir? İdeal Kilo Kaç Olmalıdır?
Bu Makalede: “İdeal kilo ne demek?, Vücut kitle indeksi?, Beden kitle endeksi, İdeal kilo nasıl hesaplanır?, Kilo alma ve verme, 1.65 cm boy kaç kilo olmalı?, 1.70 boy kaç kilo olmalı erkek?, 13 yaşında olan bir insan kaç kilo olmalı?, İdeal kilo hesaplama yaş boy kilo, İdeal kilo ve yaş, Gerçek ideal kilo hesaplama, Yaşa göre ideal kilo hesaplama, İdeal kilo hesaplama sağlık bakanlığı, İdeal kilo hesaplama diyet, İdeal kilo verme hesaplama” gibi aklınıza takılan tüm sorulara tek tek cevaplar bulacaksınız.
İnsan sağlığı, dünyada hiç bir şeyle kıyas edilemeyecek kadar önemli ve değerlidir. Hastane acillerinde bir gıdım nefesi rahatça ciğerlerine çekmek için servetlerini ortaya dökmeye hazır nice hastalarımız var maalesef. Biz hepsine Allah’tan sağlık, sıhhat ve şifa diliyoruz. Evet, sağlık elden gitmeden vücudumuzun kıymetini bilmezsek iş, işten büyük bir oranda geçmiş oluyor… İşte bu hataya düşmemek için mutlaka dengeli beslenmeli, ideal kilo da kalmaya, vücuda ağırlık yaptıracak beslenme şeklinden uzak durmalıyız.
İnsan sağlığı için boy ile kilonun orantılı olması çok önemli. Bilim insanlarının yapmış olduğu birçok çalışma da 1 kg’lık kilo vermenin bile insan vücudunu hem rahatlattığı, hem de insan ömrünü 3 ya da 4 ay uzattığı gözlenmiştir.
Bu sebeple sağlıklı bir vücuda sahip olmak için kısa adı (VKİ) olan, vücut kitle indeksi tablosunda kilogram cinsinden ağırlık, metre cinsinden uzunluğun kesiştiği noktanın içinde kalan bu alan, kilonuzun ideal olup olmadığını göstermektedir.
Şayet mevcut ağırlık ideal kilogramın altında veya üstünde ise ideal kiloya ulaşabilmek için doktorunuzun da önerilerine kulak vererek olması gereken kiloya erişmek ve uzun vadede bu kilonuzu korumak sağlığınız için oldukça önemlidir.
İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?
Kadın ve erkekler için ayrı ayrı olmak üzere aşağıdaki formüllerle hesaplanmaktadır.
- Kadınlarda: 45,5 + 2,3 X (İnç cinsinden boy – 60)
- Erkeklerde: 50 + 2,3 X (İnç cinsinden boy – 60)
Bebek ve çocuklar için ideal kilo hesaplaması da ideal kilo hesaplama fomülüyle hesaplanır. Tabii ki doğumdan itibaren 5 yaşına gelene kadar çocukların düzenli olarak kilo olması gerekir.
Gebelikte Belirlenmiş Bir Kilo Sınırı Var Mı?
Gebelikte her anne adayının “ideal kilo”su farklı farklıdır. Ancak, normal olan bir sınır var ise o da 9 ila 12 kilo arasında olmasıdır.
Neden her anne adayında farklı farklıdır? Çünkü bazı anne adayları zayıf, bazıları ise kilolu hamile kalmış olabilir. Bu yüzden çok zayıf hamile kalan anneler 15 ila 17 kilo arasında, çok kilolu hamile kalan annelerin ise 7 ila 8 kilogram kadar inebilirler.
Vücut Yüzey Alanı Ne Demek?
Vücut yüzey alanı ne demek? Çoğu kişi bunu kemik yapısı ile karıştırır. Oysa vücut yüzey alanı sırt üstü uzandığınızda vücudunuzun kapladığı alan vücut yüzey alanınızdır. Yani kapladığınız alandır. Dolayısıyla boyunuz uzadığında, kilonuz arttığında vücut yüzey alanınız da artış gösterecektir.
Vücut yüzey alanının hesaplanması için birçok formül kullanılabilir. Biz standart bir ölçüm sistemi olan, DuBois’i öneriyoruz.
Yağsız Vücut Ağırlığı Nasıl Hesaplanır?
Yağsız Vücut Ağırlığı:
Kadınlar İçin: Yağsız Vücut Ağırlığı = 1,07 x kilo(kg) – 148 x (kilo / (boy(cm) / 100))2
Erkekler İçin: Yağsız Vücut Ağırlığı = 1,1 x kilo(kg) – 128 x (kilo / (boy(cm) / 100))2
formülüne göre hesaplanmaktadır.
İdeal Kiloya Nasıl Ulaşılır?
Peki, mevcut kilo belli, vücut tipi belli ve şuan ideal kilonuzda ve bu kiloyu korumaya devam ediyorsanız siz kocaman bir alkışı hak ettiniz demektir. Şayet kilo almışsanız ideal kiloya ulaşmak için ya kilo alma ya da kilo verme üzerine neler yapılır bir diyetisyen yardımıyla yol almalısınız.
Kısaca: İdeal Kilo Nedir?
Yani ideal kilo denildiğinde tartıya çıktığınız kiloyu değil yağ oranınıza bakmanız gerektiğini kesinlikle unutmayın,
Vücut yağ oranını öğrendikten hemen sonra Erkek ve Kadın olarak ayırdığımız tablolardaki yerinizi, hangi durumda olduğunuzu net bir şekilde görebilirsiniz,
Kilo almanın yolları ve kilo vermenin yolları belirlidir. Egzersiz yaparak kilo verirsiniz. Hacimlenmek için ise kas kazanmanın yollarına bakarsınız. Yani vücut yağ ve kas oranının birlikte değiştiğini bilmelisiniz,
Bu sebeple, tartıya bağlı kalmamak çok önemlidir. Kas kütleniz arttıkça, tartı sizi ağır gösterecektir ve bu durum genellikle kişilerde negatif bir etki uyandırmaktadır.
Kısacası, ideal kilonuzu elinizde tutmak tamamen sizin elinizde. Siz vücudunuza ne yaparsanız vücudunuz o şekli alacaktır. Ancak, önemli olan şey sağlığınızı riske atacak adımlar atmamanızdır! Gündemde olan fenomen veya medyatik kişiliklerin ya da televizyondaki modellerin fiziğini hedef almayın. Sizi mutlu eden vücut hedefinin peşinden gitmeniz en doğru seçenek olacaktır.