güneş lekeleri nasıl geçer

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer? Güneş Lekeleri Nedir?

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer? Hayatın kaynağı olan güneş bugünlerde cildimizin düşmanı gibi görünmeye başlasa da vücudumuzun sağlıklı kalması için aslında onsuz olmayacağı gün gibi aşikardır. Güneş ışınlarının sonsuz faydaları bizim için çalışıp durur.Oysa bahsettiğimiz bu lekelerden belli uygulamalarla kurtulmak hiç de zor değil. Sadece müdahale gerektiren leke türünün doğru olarak belirlenmesi ve ona göre bir tedavi yöntemi uygulanması şart.Deniz, havuz ve güneşlenmek büyük keyiftir de sonrasında oluşan lekeler tam bir derttir. Özellikle açık tenlilerin yüzlerinde (en yoğun olarak burun üstü ve yanaklarda) omuzlarında ve sırtlarında görmeye alışık olduğumuz bu lekeler oldukça yaygın bir sorundur ve tatil döneminin bir uzantısı olarak yaz aylarında devamlı gündemdedir.

Güneş ışınlarının Yararları

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer? Güneş ışınlarının bilinen en büyük faydası kemik ve diş sağlığı ile ilgilidir. Özellikle çocukların sağlıklı gelişmesinde ve raşitizm haslığına karşı en etkili şey güneş ışınlarıdır. Çünkü güneş ışınları vücudumuzda D vitaminin sentezlenmesini sağlar. Kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişim için ihtiyaç duyduğu D vitamini güneş ışınları sayesinde karşılanır.

D vitamini, vücutta kalsiyum emilimini arttırarak kemiklerde kalsiyum birikmesini sağlayan vitamindir. Özelikle çocukların gelişiminde hayati önem taşır. Bunun yanı sıra kalp ritmini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanın pıhtılaşmasında etkin ol oynar.Edinburg Üniversitesi yapılan araştırmalar sonucunda güneş ışınlarının kanımızdaki nitrik-oksit salınımını arttırdığını ortaya koymuştur. Nitrik-oksitlerin de vücudumuzdaki en temel görevi kan basıncını düşürmektir. Bu sayede de kalp krizi riski oranı ciddi seviyede azalmaktadır.Cambridge Üniversitesinde yapılan araştırmalar güneş ışınlarının beyin fonksiyonlarını geliştirdiği ortaya koymuştur. Özellikle 65 yaş üstü yapılan çalışmalar güneş ışığının hafıza kaybını engellediğini ve sağlıklı beyin fonksiyonu sağladığı tespit edilmiştir.

Uzun süre gün ışığı görmeden çalışanların gün ışığı gören insanlara göre daha kolay depresyona girdikleri tespit edilmiştir. Güneşin depresyona karşı etkin olduğu gözlenmiştir. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde güneş görülen gün sayısı az olduğu için bu bölgede yaşayan insanlar depresyona daha yatkındır.Beynimiz, güneş ışınlarını görmediği zaman melatonin hormonunu salgılamasını sağlar. Bu hormon bizim daha rahat ve kaliteli bir uyku uyumamızı sağlar. Gün ışığı beynimize yolladığı mesajla melatonin salgılanmasını durdurur. Böylece uykulu halimiz sona erer ve güne zinde ve dinç başlarız.Amerikan Tıp Birliği Dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre güneş ışınlarının Alzheimer hastalığının semptomlarını azalttığı kanıtlanmıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olan güneş ışınları beyinle ilgili tüm hastalıklara iyi gelmektedir.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Yapılan araştırmalar göre; düzenli yapılan güneş banyosu sedef hastalığı, sivilceler, sarılık, mantar gibi cilt hastalıklarının tedavisinde olum sonuçlar göstermiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu güneş ışınlarının en zararlı olduğu öğlen saatleri dışında güneş banyosunun yapılmasıdır.Güneş ışınları bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bu sayede dışarıdan gelen tüm tehditlere karşı vücudumuz kendini koruma altına alır.Güneş ışınlarının en büyük yararının D vitamini olduğunu belirtmiştik.

D vitamini eksikliği özellikle meme ve kolon kanserine yakalanma riskimizi arttırır. Bu yüzden kansere karşı mücadelede güneş ışınları önemli rol oynar.Güneş ışınlarının gerçekten vücudumuz için çok önemli faydaları var. Ancak doğru biçimde güneşlenmek önemli. Çünkü güneş ışınlarının en az yararları kadar zararları da var. Güneşin en dik geldiği zamanda güneş ışınlarına maruz kalırsak UV ışınlarını bize ciddi zararlar verebilir. Sağlık bulalım derken sağlığımızdan olabiliriz. Bu yüzden sabah 9-11 arası ile öğleden sonra 5’ten sonra güneşlenmek en doğrusu ve sağlıklısıdır.

Peki, Dost Güneş Ne Zaman Düşman Olur
Güneş Lekelerinin Oluşumu

Güneş, yaz ve kış devamlı olarak UVA ve UVB ışınları yaymaktadır. Yaz aylarının gelmesi ve güneşin etkilerini daha fazla göstermesiyle beraber bu ışınlar cilde ciddi anlamda zarar vermeye başlar. Güneşte çok uzun süre kalma ya da güneş ışınlarının direkt geldiği saatlerde kısa süreli de olsa güneşe maruz kalma durumunda ciltte bulunan melanin maddesi güneş ışınlarının etkisiyle artış gösterir. İşte ciltte fazlalık olan melanin lekelenmelere neden olur.

Melanin maddesinin Özelliği

Melanin maddesi insanın cilt renginin oluşmasını sağlayan maddedir. Bu madde cildin 1. Ve 2. katmanında bulunur, bu sayede cilde sahip olduğu rengini verir. Melanin pigmentleri cildi güneşten gelen zararlı ışınlara karşı korur. Güneş ışınlarının az olduğu zamanlarda melanin salgısı düşer.

Güneş ışınları ne kadar fazla gelirse melanin pigmentleri o kadar fazla salgılanır. Ayrıca güneş ışınlarının yoğunluğuna göre cildi koruma mekanizmasıyla devreye girer, az ya da çok salgılanır.

Bu nedenle sıcak iklimlerde yaşayan insanların ten rengi daha koyudur. Buna karşın soğuk bölgelerde yaşayan insanların ten rengi, vücutları melanin pigmentlerini fazlaca salgılamadıkları için açık renklidir.

Uzun süreli güneşe maruz kalma durumlarında DNA’da tahribat oluşur. İşte bu noktada vücut kendini korumak ve tahribatı önlemek için otomatik olarak daha fazla melanin salgılamaya başlar. Bu yüzden de güneş lekelerinin en fazla görüldüğü cilt tipi beyaz tenliler ve sarışınlardır.

Çünkü açık ten rengine sahip olanların vücutları tahrip olan DNA yapılarını korumak amacıyla çok fazla melanin salgılar. Fazla melanin de açık renkli cilt yüzeyinde lekelenmelere yol açar.Ancak bu demek değildir ki koyu ten rengine sahip olanlarda güneş lekesi oluşmaz. Tabii ki güneşe maruz kalma zamanı uzadıkça koyu ten rengine sahip olanlar da bu tehdit altındadır. Ancak bu gruptakilerde risk yüksek değildir.

Güneş Lekelerinin Özellikleri

Güneş lekelenmeleri farklı özellikler göstermektedir. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma ya da 11.00 – 17.00 arasında kısa süreli de olsa güneş ışınlarıyla temas durumunda ciltte genellikle kahverengi lekeler oluşur.

Açık kahverengindeki bu lekeler ortalama 0.5 ile 2 cm arasında büyüklüğe sahiptir. Bahsettiğimiz bu lekeler genellikle kalıcıdır ve “lentino solaris” yani “güneş lekesi” adıyla anılır.

Güneş lekelenmelerinin önüne geçmek için basit önlemler almak gerekir. Güneş ışınlarının çok etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, güneşin temas ettiği cilt yüzeyini yüksek koruma faktörlü kremlerle korumak, ayrıca ince ama uzun kollu kıyafetler giymek gibi önlemler lekelenmeleri az da olsa önleyebilir.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Çiller de bir güneş lekesi türüdür. Ancak güneş lekeleri kadar açık renkli ve büyük değillerdir. Nispeten daha koyu renkli olan bu lekeler güneşte ortaya çıkar ve yaz aylarının sembolü gibidirler. Kış aylarında ise cilt yüzeyinde kaybolduğunu görürsünüz.

Benler yapı itibariyle biraz daha çile benzemektedir, ancak çilden az daha büyük olduklarını söylemek mümkündür. Benler, güneşle temas ne kadar artarsa o kadar çoğalma özelliği gösterir ve çiller gibi geçici değil, kalıcıdır. Bu nedenle benler yaş ilerledikçe artış göstermektedir.

Benlerin bir özel durumu daha vardır, o da her zaman çok masum olmamalarıdır. Bazı benler dışa doğru kabarık olabilirler. Bu benlerin mutlaka bir uzman tarafından incelenmesi ve gerekirse takibi şarttır. Benlerle ilgili kesin ve net yargıya varabilmek için benlerin dermatolog tarafından dermatoskop aletiyle incelenmesi gerekir.

Güneş Lekelerinin Tedavi Yöntemleri
Kremler

Güneş lekelerinin küçük, açık renkli ve göze pek çarpmayan özellikte olanları için ilk tedavi basamağını kozmetik içerikli kremler oluşturur. Bu kremler lekelerin ortadan kalkmasına yardım ettiği gibi bazı durumlarda sadece lekenin renginin açılması için kullanılır.

Güneş lekeleriniz için piyasada bulunan herhangi bir kremi seçerek müdahale etmek yerine mutlaka bir dermatologdan destek almalısınız. Her kremin uygulama özelliği farklı olabileceği gibi genellikle bu tip kremler sabah ve akşam olmak üzere iki defa ve lekelerin üzerine sürülmek yoluyla kullanılır.

Kimyasal Peeling

Son dönemin popüler uygulamalarının başında gelen kimyasal peelingin temelinde lekelerin olduğu sorunlu bölgeye kimyasal içeriği bulunan solüsyonlar uygulanarak bu bölgelerin soyulması yatmaktadır. Kimyasal solüsyonlar sayesinde derinin en üst tabakası soyulur ve zamanla yeni, taze bir tabaka oluşur.

Bu uygulama tek seans olabileceği gibi birden fazla seans da olabilmektedir. Bu, lekelerin büyüklüğüne renginin koyuluğuna bağlıdır. Kimyasal işlem uygulanmasından kısa süre sonra cilt soyulur ve kendini yenileme evresi başlamış olur. Bu aşamada cilt kendini yenileyene kadar hastanın kesinlikle güneşle teması olmamalıdır.

Lazerli Cilt Yenileme

Güneş lekelerinden kurtulmak adına belki de en etkili yöntem olarak kullanılmaktadır. Üstelik çok da hızlı sonuç vermektedir. Güneş lekeleri nispeten daha büyük ve daha koyu renkte olan hastalara tavsiye edilmektedir. Ancak oldukça maliyetli olması ciddi bir dezavantajdır.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer?

Lazer cihazının hassas özellikli cam ucu lekelerin olduğu bölgelere dokundurularak yoğun ışık atışları yapılması şeklinde uygulanır. Lazer cihazının uç kısmına yerleştirilen özel soğutmalıklar sayesinde ciltte herhangi bir acı hissettirmez. Ancak her duruma karşı özel anestezik özellikli kremler de bulunur ve hastanın isteğine göre hastaya uygulanır.

4 – 6 seans arasında kesin sonuç veren bu uygulamanın seansları sadece 15 dakika sürer. Seansların sonunda ciltte herhangi bir kızarıklık ya da başka bir sorun gözlemlenmez ve hasta seans bitiminde hemen normal yaşantısına dönebilir. Bu uygulamanın devam ettiği süre boyunca güneşe karşı hassasiyet oluşabileceğinden güneş ışınlarından kaçınmak en doğrusudur.

Mikrodermabrazyon Yöntemi

Alüminyum kristallerinin basınç içeren bir sistemle cilt yüze yine uygulanması yöntemidir. Aynı anda bu basıncın geri vakumlanması sistemine dayanır. Bu işlem sayesinde ciltteki ölü tabaka hızlı şekilde ciltten uzaklaştırılır ve yenilenen dokunun yüzeye ulaşımını sağlar. Diğer yöntemlerden farkı hiçbir kimyasal içerik kullanılmadan uygulanıyor olmasıdır. Kristaller basınçla cilde püskürtülür ve bu yolla cilt yüzeyi soyulur.

Güneş Lekeleri İçin Doğal Yöntemler

Güneş lekeleri için doğal yöntemler deneyerek bu lekeleri yok etmek, en azından hafifletmek de mümkün olabilir. Ancak çok büyük ve koyu renk lekeler için mucizeler beklemek sadece hayalden öteye gitmeyen beklentiler olarak kalır.

Maske 1 için Malzemeler

  • 1 adet yumurta akı
    1 tatlı kaşığı süzme yoğurt
    3 damla limon suyu

İlk önce yumurtanın akını köpürtene kadar çırpın. Daha sonra diğer malzemeleri içine karıştırın ve güneş lekelerinin üzerine bol miktarda uygulayın. Daha sonra karışımın kuruması için biraz bekleyin. Kuruduktan sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.

Maske 2 için Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
    20 gram yaş maya

Bu malzemeleri karıştırdıktan sonra lekelerin üzerine uygulayın. Özellikle ellerde ve omuz bölgesinde oluşmuş güneş lekelerinde etkili bir maskedir. Uygulamadan yarım saat sonra ılık suyla yıkayarak temizleyin.

Maske 3 için Malzemeler

  • 2 çorba kaşığı bal
    60 gr yoğurt

Malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra lekelerin yoğun olduğu bölgeye yedirerek uygulayın. Yarım saat beklettikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Haftada bir kez düzenli olarak uygulamanız gereken bu maske sayesinde lekelerin tonu açılır, uzun vadede açık renkli lekeler kaybolur.

Buhar Banyosu için Malzemeler

  • Yarım litre elma sirkesi
    Yarım litre su

Su ve elma sirkesini geniş bir kaba alarak kaynatın. Sonra başınızı bu karışımdan çıkan buhara doğru eğerek yüzünüze gelmesini sağlayın. Buharın etrafa yayılmasını önlemek için başınızın üzerine büyükçe bir havlu kapatabilirsiniz.

Güneş Lekelerine Elma Sirkes

Elma sirkesinin asitli doğal yapısı güneş lekelerinin rengini açma ve açık renkli lekelerin kaybolması noktasında etkilidir. Lekeleri soyarak yok etmede doğal bir yöntem olan elma sirkesinin uygulaması da çok basittir.
İlk olarak cildinizi temizleyerek gözeneklerin açılmasını sağlayın. Daha sonra güneş lekelerinin olduğu bölümleri belirleyerek bu noktalara pamuğun üzerine döktüğünüz elma sirkesini sürün. 20 dakika beklettikten sonra ılık suyla yüzünüzü yıkayın.

Pratikciltbakimi.com’da daha önce sivilce izleri ve cilt lekeleri için elma sirkesi yazılarını yayınlamıştık. Güneş lekelerinin görünümünü hafifletmek için bu yazılara da göz atabilirsiniz.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …