Kabağın Faydaları Nelerdir? Türk mutfağında sık kullanmaya alışık olduğumuz bu meyve lezzetli yemekler, enfes tatlılar hazırlamamız için ana malzeme olarak öne çıkar. Kabak, hemen her mevsimde bulunması ve genelde uygun fiyatlı olması nedeniyle sofralarda yaygın olarak yer alır.Kabak ülkemizde bol miktarda yetiştirilen bir meyvedir. Birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Hem tatları hem de görüntüsü yönüyle farklılıklar sunan kabak ana yemek malzemesi olarak kullanıldığı gibi yemek sonrası tatlı hazırlamak için de rahatlıkla kullanılabilir.Kabağın tarihi günümüzden 7 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Arkeologların yaptığı çalışmalarda kabakla ilgili en eski bulgulara Meksika’da rastlanmıştır. Yani kabağın da anavatanı Amerika Kıtası’dır. Kabağın Amerika’dan Avrupa’ya oradan da Anadolu’ya geçtiği düşünülmektedir.
Bilinen Kabak Türleri Şunlardır
Sakız Kabağı: Kabak türlerinden olan sakız kabağı en çok ana yemek malzemesi olarak kullanılır. Bu kabak türü açık yeşil renktedir, daha çok sarıya çalan bir rengi vardır. İnce ve uzunca bir yapısı vardır. Bu kabak türüyle hazırlanan en yaygın yemek kabak kalyesi ve kabak dolmasıdır.
Helvacı Kabağı: İri ve basık bir kabak türü olan helvacı kabağı turşu ve tatlı yapımında bolca kullanılır. Kırmızı renklidir.
Bal Kabağı: Bu kabak türü oldukça iri, basık-yuvarlak, aynı zamanda uzunca bir görünüme sahiptir. Bal kabağı çarpıcı bir turuncu renktedir. Daha çok tatlı olarak yenir. Bu nedenle şekerle pişirilmektedir.
Asma Kabağı: Daha çok bahçelerde ve bostanlarda görülen bu kabak türünün dikkat çeken bir görünümü vardır. Yerini severse boyu 2 metreye kadar ulaşır. Asma kabağı suyu çok sever, bu nedenle suyun çok olduğu yerlerde daha kolay yetiştirilir.
Kabağın içerdiği Vitaminler Nelerdir
- 100 gram çiğ kabak (kabuğuyla birlikte);
- 16 kalori
1 gr besin lifi
3 gr karbonhidrat
1 gr protein
200 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
17 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %28’i)
4.3 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %5’i)
0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %8’i)
0.5 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
0.2 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %11’i)
29 mcg folat (günlük ihtiyacın %7’si)
0.2 mg B5 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si) içerir
Kabağın Faydaları Nelerdir? Kabak vitamin deposu olduğu kadar da mineral deposudur. 124 gramlık ortalama büyüklükteki bir kabakta 325 mg potasyum bulunur. Böbrek taşının oluşumunu engellemekten, kemik sağlığını korumaya, tansiyonu düzenlemeye kadar vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli minerallerden olan potasyumun günlük ihtiyacının 4700 mg olduğunu düşünürsek, kabak ciddi bir potasyum deposu olarak karşımıza çıkar
Kabağın içerdiği Lif Miktarı
Sindirim dostu olan lifli yiyeceklerin başında gelen ve son dönemlerde diyet listelerini süsleyen kabak, 100 gramında içerdiği 1 gram lifle (günlük besin lifi ihtiyacının %4’ü) ciddi bir lif kaynağıdır. Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlayan ve kabızlığın baş düşmanı olan lifin vücut için tek faydası da bu değildir. Aynı zamanda kolesterol düşmanı olan lif, obezite ve tip 1 diyabet hastalığının önlenmesinde de önemli rol oynar.
Kabağın içerdiği Antioksidanlar
Kabağın kabuğu, içi ve tohumları bol miktarda antioksidan içerir. Lutein ve zeaksantin gibi güçlü ve serbest radikallerin temizlenmesinde önemli görevler üstlenen antioksidanlar kabakta mevcuttur. Vücudun toksinlerden arınması için antioksidanlar hayati önem taşırlar.
Ayrıca yaşlanmaya karşı çok etkin olan antioksidanlar vücudumuzu başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı korurlar. Vücudumuzda oluşan iltihapların kurumasında, kronik hastalıklarla mücadelede antioksidanlar önemli yardımcımızdır.