Mide Gazına Ne iyi Gelir

Mide Gazına Ne iyi Gelir? Mide Gazı Nedir?

Mide Gazına Ne iyi Gelir? Mide gazı ve gaz ağrılarını bazı basit yöntemlerle geçiştirmek mümkün, bunları yazının ilerleyen kısmında açıklayacağız.Mide gazı, gaz ve gaz ağrıları genelde sağlık açısından risk oluşturmazlar ama kapalı, kalabalık ortamlarda sesli meydana gelince otandırıcı sonuçlara neden olabilir. Mide gazı genelde ishal ve kabızlıkla ilişkilendirlir. Gaz genelde bağırsaklarda birikir aşırı olduğunda da ağrıya neden olabilir. Normal bir insanda günde 10 kere gaz çıkarmak normaldir.

Mide Gazının Belirtileri

Her Sağlık Sorununda Olduğu Gibi Mide Gazı Meydana Geldiğinede Bazı Belirtiler Ortaya Çıkar, Bu Belirtiler Kısaca

  1. Keskin karın ağrısı
    Kramp
    Karında bir şeyin düğümlenmiş duygusu
    Karında şişme
    Karın bölgesinde zayıflık ve ağrı

Gaz ve Ağrıları Bazen Yanıltıcı Olabilir

  1. Kalp hastalığı
    Safra taşları
    Apandisit sorunları da bazen yanıltıcı gaz aprularına neden olabilmektedir.

Mide Gazına Ne iyi Gelir Ne zaman bir doktoru görmek gerekir: Günde 10 ila 20 kere gaz çıkarmak genelde sağlıklı kabul edilmektedir. Ancak bu aynı zamanda kişinin sağlık koşullarına göre de değişebilir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurmalısınız;

  1. Uzun süre karın ağrısı
    Kanlı dışkı
    Dışkı renginde değişiklik
    Aşırı kilo kaybı
    Şiddetli göğüs ağrısı
    Kalıcı ve sürekli tekrarlayan mide bulantısı

Gaz ve gaz sancıları normal hayatınızda yapmanız gereken basit işlere engel olabilecek kadar şiddetli hale geliyorsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekir. Çoğu zaman basit tıbbi müdaheleler bile sorunu ciddi ölçüde azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Gazın Oluşmasına Neden Olan Sebepler

Gazlar kolon ve ince bağırsaklarda sinrilmek üzere olan karbonhidrat ve yüksek lifli gıdalar tarafından oluşur, bu durum genelde normaldir ama bazı yukarıda belirttiğimiz durumlarda doktorunuzla görüşmelisiniz. Lifler kolesterolden, kan şekerini sağlıklı seviyede tutmaya kadar sağlık açısından bir çok faydası vardır ancak aynı zamanda gaza neden olurlar.

Yaygın Gaz ve Gaz Sancısına Neden Yüksek Lifli Gıdalar Şunlar
  1. Meyveler
    Sebzeler
    Kepekli tahıllar
    Fasulye ve bezelye (baklagiller)

Bunların dışında soda, cola ve benzeri gazlı içeceklerde mide gazı oluşmasına neden olabilmektedir. Bunların yanında aşırı miktarda çerez, kuru yemiş tüketimi, hızlı yemek, hazımsızlık gibi durumlarda da mide gazı oluşur.

Aşırı Gaza Neden Olan Diğer Unsurlar Şunlardır

Mide gazı oluşmasına bazı besinler neden olduğu gibi, diğer fiziki şartlarda gaz oluşumuna neden olabilmektedir. Kısaca sıralayacak olursak;

Hava Yutmak

Hılzı yemek yemek veya su içmek, sakız çiğnemek gibi günlük işlemler esnasında daha yutmak da mide gazına neden olabilmektedir. Alının havanın bir kısmı alt sindirim sistemi yollarında toplanarak gaz oluşmasına neden olur.

Başka Bir Sağlık Sorunu

Aşırı miktarda gaz oluşubu balka ciddi ve kronşk sağlık sorunun nedeni olabilir.Ülser, bağırsaklarda iltihapların olulması aynı şekilde gaz oluşumunu tetşklemektedir. İnce bağırsaklardaki bakterilerin orınında değişim, diyabetik durjmlarda gaz olulmasına neden olabilecek diğer koşullardır.

Gıdalar

Bazı besinlerin doğal yapıları da gaza neden olmaktadır. Sütü ürünleri, şeklerler , gazlı içecekler, buğday ve rahıllı yiyecekler, yüksek lif içeren besinler de aşırı şekilde gaz olulmasına neden olabilmektedir. Bunun yanında ishal ve kabızlık sorunlarına neden olan besin ve gıdalar da aşırı mide gazı oluşmasına neden olabilmektedir.

Yapay Gıdalar

Doğal gıdalar yanında yapay gıdalar da gaz olumasına nedne olabilir. Gıdaların yapımında kullanılan kimyasal maddeler sindirim siseminde gaz sorunlarına sebep olurlar. Şakızlar, şekerler, sorbitol, mannitol ve ksilitol gibi yapay tatlandırıcılar, tahammül edemez gaz ve gaz sansıcına sebep olabilirler. Tatlandırıcıların çoğu gaz oluşturan yapay maddeler içeriler.

Düzensiz Beslenme

Düzensiz beslenme gaza neden olan diğer önemli faktörlerden birisidir. Yatmadan önce tıka basa atıştırmak, gece kalkıp yemek yemek, gün içerisinde abur cubuy yiyecekler almak aynı zamanda gaz oluşmasına neden olur.

Mide Gazı Nasıl Tedavi Edilir

Mide gazı eğer kısa süreli ve ağrısız ise genelde bir hastalık sebebi değildir. Ancak yukarıd abelirttiğimi şekilde uzun süreli , ağrılı ise ve aynı şekilde yukarıda belirttiğimiz durumlarda başka ciddi hastalıkların sebebi olabilir. Bu durumda asıl nedeninin belirlenmesi için doktorunuza görünmeniz gerekir. Sağlıklı kişilerde gaz oluşumu meydana geldiğinde aşağıdaki bitkisel tavsiyeleri doktorunuzun onayıyla deneyebilirsiniz.

Diyet

fasulye, lahana, kepek, karnabahar, brokoli, soğan, kuru erik, kuru üzüm, brüksel lahanası, armut, elma ve liste uzayıp gideyen listede bir çok besin gaza neden olur, bu besinlerin az miktrada tüketilmesi gaz problemlerinin azalmasını sağlayabilir.

Zencefil

Zencefilin sağlık çısından bir çok faydası vardır, bunlardan bir taneside gaz giderici özelliğinin olması ve sindirim sisteminde meydana gelen şişkinlikleri gidermesidir. Zencefil çayı gaz sorunlarını ve ağrılarını gidererek belirli bir rahatlama sağlayabilir.

Kakule

Doğu ve Asya ülkelerinde, Kakule sindirim özelliklerini artırmak için yeşil çay eklenerek kullanılır. Kakule bitkisinden çay hazırlayarak içmeniz sorunu büyük oranda ortadan kaldırır.

Nane

Gaz ve şişkinliğe faydalıdır. Bir miktar nane ile çay demleyerek içmek hem gaz ve gazın neden olduğu ağrıları ortadan kaldırır hem de genel bir rahatlama sağlayabilir.

Papatya

Papatya C, A, K ve E Aynı zamanda antioksidan ve flavonoidler içermektedir. Aynı zamanda, sinirimin kolaylaşmasına yardımcı olan bol miktarda protein bulunmaktadır. Ancak, doktorunuzun tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Papatya genelde çayı hazırlanılarak tüketilir.

Rezene Tohumları

Yemeklerden sonra rezene tohumu çiğnemek kötü nefes kokusu dahil, gaz sorunlarını giderebilir.

Yoğurt

İyi bakterilerin sayısını arttırmak için düzenli şekilde yoğurt tüketmek aynı zamanda gaz oluşumunu azaltabilir. Özellikle akşamları yatmadan önce bir kase yoğurt tüketmenizi öneririz.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …