Baş Ağrısından Kolayca kurtulmak? Özellikle beyin kanamasın ilk işareti olarak baş ağrısının sayıldığı söylenmektedir. Baş ağrısı şikâyetlerinde detaylı bir araştırma yapılmadan, nörolojik muayene de yapılamadan ağrının oluşma sebebi göz ardı edilirse, kişiler için oldukça ciddi sonuçlar hatta ölüme yol açabildiği bile söylenmektedir. Baş ağrısının en az üç yüz tipi ve sebebi olduğu söylenir.
Ancak şiddetli baş arısında hemen herkesin aklına ilk gelen hastalık migrendir. Migren, baş ağrısının kronikleşmiş daha ciddi şekilde görüldüğü rahatsızlıklardandır. Birçok migren atağından önce depresif ruh hali, ani duygusal oynamalar, susamışlık hissi, sık idrar çıkma, esneme gibi belirtiler izlenir. Baş ağrısı sonlandıktan sonra da ışığa ve sese hassasiyet, yorgunluk, dikkat kaybı gibi şikâyetler devam edebilmektedir.
Baş ağrıları, sık ve kolay şekilde karşılaşıldığı için önemsenmeyen ancak hayati önem taşıyan hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Uzmanlar ve doktorların uyardığı gibi baş ağrıları kesinlikle hafife alınmamalıdır.
Baş Ağrısı Nedenleri
Baş Ağrısından Kolayca kurtulmak? Baş ağrısı nedenlerinin en az üç yüz tipi olduğu söylenmektedir. Birkaç saat süren baş ağrılarının yanı sıra birkaç hafta boyunca süren ağrılar da vardır. Tiplerine göre baş ağrıları farklı gruplara ayrılır. Bir hastalığın belirtisi olan baş ağrısı tipi ikincil, kendiliğinden ortaya çıkan baş ağrısı tipi ise birincil baş ağrıları olarak adlandırılmaktadır.
Birincil baş ağrılarına örnek olarak stres ve baskı altında geçirilen günler, uzun süre aç kalmak, uyku düzensizliği, teknolojik eşyalarla aşırı radyasyon alınması, göz bozuklukları gibi birçok neden baş ağrısının tetikleyicisi olarak sayılabilmektedir.
İkincil baş ağrıları sebepleri için ise baş ve boyun yaralanmaları, beyin damar hastalıkları, tümörler, beyin basıncının yükselmesi gibi örnekler verilebilir.
Baş Ağrısı Belirtileri
Baş ağrısı da aynı karın ağrısı gibi bir hastalıktansa belirti olarak sayılmaktadır. Ancak, şiddetli baş ağrısı denince akla ilk gelen rahatsızlık migren için birtakım belirtiler mevcuttur.
Migren hastalarında depresyon durumu olmayanlara göre iki kat daha fazla gözlemlenmektedir. Panik bozukluğu, kaygı bozuklukları, bipolar efektif bozukluk gibi diğer duygu durum bozuklukları da migren hastalarında artmıştır.
Bazı migren tiplerinde ailesel geçiş bulunur, buna ailesel hemiplejik migren adı verilir. Ancak birçok migren tipinde tıpkı şeker hastalığı, astım gibi yatkınlık yaratan genler bulunabilmektedir.
Baş Ağrısı Tedavisi
Hafif ve zaman zaman yaşanan baş ağrılarının tedavisinde, ağrı kesiciler, bitki çayları, hafif masaj yapmak gibi yöntemleri kullanılabilmektedir. Ancak migren gibi şiddetli durumlarda kesinlikle bir doktora danışılarak gereken tedavi yöntemi bulunmalı ve ilaç kullanımı da yine doktor kontrolünde yapılmalıdır. Baş ağrısı çeken kişiler, dinlenmeye de özen göstermelidir.
Zencefil
Zencefil baş ağrısında rahatlama sağlayarak, kafada bulunan kan damarlarının inflamasyonunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Zencefil suyu ve limon suyu eşit oranda karıştırın. Günde bir veya iki kere tüketin.
Nane Suyu
Mentol ve menton baş ağrısı hafifletilmesinde çok etkili olan iki bileşendir bu bileşenler nanede oldukça fazla bulunmaktadır. Bunun dışında stresten kaynaklanan baş ağrısına karşı da sağlık uzmanları nane önerir.
Nane yapraklarını koklamak ve ayrıva naneyi kaynatarak buharını solumak migren ve sinüzitin neden olduğu baş ağrısına iyi gelir. Nane suyunu kafaya uygulamakta faydalıdır.
Nane Yağı
Nane baş ağrılarına neden olan tıkalı damarları açmaya ciddi katkıda bulunan mentol içerir. Aynı zamanda yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır.
Bir çorba kaşığı badem yağı, zeytin yağı, uç damla nane yapı karıştırın ve başınıza uygulayın. Baş ağrısına anlık fayda sağlar.
Fesleğen
Fesleğen baş ağrısına neden olan gergin kasların yumuşamasını sağlayan gevşetici rol oynar ve baş ağrısının iyileşmesine katkıda bulunur. Artı, sakinleştirici ve ağrı kesici etkileri vardır.
Kaynar suya bir miktar fesleğen yağrağı ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Tercihe bağlı olarak bal ekleyin ve günde 1-2 bardağı yavaş yavaş için.
Bunun dışında fesleğen yaprağı çiğnemek de baş ağrısı tedavisinde asırlardır kullanılmaktadır.
Lavanta Yağı
Basit baş ağrılarına neden olan sorunları ortadan kaldırabilir, yatıştırıcı kokusu ayrıca stresten kaynaklanan ağrılara faydalıdır. Yapılan araştırmalar Lavanta yapının migrene faydalı olduğunu ortaya koymaktadır.
Bir damla lavanta esansiyel yağı aynı zamanda nefesi açar. Kaynayan suya katılarak buharı tenefüs edilebilir.
Ağızdan Lavanta Yağı Almanızı Önermiyoruz
Buz Tedavisi: Buz kafada meydana gelen iltihabı ve dolayısıyla iltihapdan kaynakanan baş ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun yanında buzun uyuşturucu etkisi vardır.
Özelikle migren ağrılarına karşı buz tedavisi yaygın şekilde kullanımaktadır. Bıynun arkasına buz uygulamak migren kaynaklı baş ağrılarına iyi gelir.
Biberiye
Biberiye yağı rosmarinik asit içerir ve bu baş ağrısı tedavisinde yardımcı yatıştırıcı özellik taşır aynı zamanda anti-inflamatuar etkisi vardır.
Tedavi için bir yemek kaşığı suya bir çay kaşığı biberiye yağı karıştırarak alın kısmına veya ağrının en fazla olduğu bölüme uygulayabilrisiniz.
Alternatif olarak, ezilmiş biberiye yaprakları bir çay kaşığı ezilmiş adaçayı ilse bir bardak suda yanatarak soğruduktan sonra içebilirsiniz.
Biberiye Yağı Epilepsi Veya Yüksek Tansiyon Hastaları için Zararlı Olabilir
Karanfil
Özellikle diş ağrılarının neden olduğu baş ağrılarına faydalıdır. Diş ağrılarına anlık fayda gösterir.
Baş ağrısı için karanfil koskusun bile iyi geldiği düşünülmektedir. Diş ağrısı için ağrıyan dişe 3-4 karanfil koymak ağrıyı dindiri, uyuşturucu etkisi vardır.