Güneş Yanığına Ne iyi Gelir? Her zaman kullandığınız vücut şampuanları ve sabunlar bile cildi daha kolay kurutur ve yıpratır. Böyle durumlarda ciltte güneş yanıkları meydana gelir ve bu yanıkları iyileştirebilmek için aloe vera jeli, yulaf ezmesi, yoğurt ve zeytinyağı gibi doğal ürünler kullanılarak hem temizlik hem de kurumuş ve yıpranmış cildin rahatlaması sağlanabilmektedir.
Uzmanlar tarafından da sıkça tekrarlanarak önerildiği gibi günümüz şartları içerisinde 11.00- 17.00 saatleri arasında güne ışınları ciltte ciddi etkiler bırakabilmektedir.Güneş Yanığına Ne İyi GelirOzon tabakasının giderek büyümesiyle, güneşe ışınlarının zararlı etkileri de daha az miktarda emilmeye başlamıştır. Bu yüzden güneşin zararlı etkileri daha kolay cilde ulaşmakta ve cilt için oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Cilt, uzun süre güneş ışığına maruz kalırsa hassaslaşır ve zara görmeye başlar.
Güneş Yanığı Nedenleri
Güneş Yanığına Ne iyi Gelir? Güneş yanığı, kişilerin uzun süre korunmasız halde güneş altında kalması sonucu oluşabilmektedir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen güneş yanığı oluşması riski, kişilerin ten rengine göre de hassasiyet göstermektedir. Özellikle beyaz tenli kişiler daha büyük risk altında kalmaktadır.
Güneşten gelen ultraviyole ışınlarından dolayı cildin veya derinin tahrip olması durumu güneş yanığı durumunun yaşandığını göstermektedir. Ultraviyole ışınlara çok fazla maruz kalmak deride kızarıklık ve ağrılara neden olduğu gibi, derinin sertleşmesine ve soyulmasını yol açmaktadır.
Güneş Yanığı Belirtileri
Güneş yanığı olan kişilerde ortaya çıkan belirtiler, kızılımsı ve ağrılı deri yüzeyi, normalden fazla hissedilen sıcaklıkta ve gerginlikteki deri, pullanma ve soyulma görülmesi gibi durumlardır.
Koyu renkli kişilerin güneş yanığına yakalanma riski daha fazla melanin pigmenti içerdiği için soluk deriye göre daha uzun süre tolere edilebilmektedir.
Bunların dışında deride sertleşme, şişme, üşüme, halsizlik, yüksek ateş, gözlerin ışığa duyarlılığın artması, susuzluk gibi örnekler de güneş yanığı belirtileri arasında sayılmaktadır.
Güneş Yanığı Tedavisi
Evde kolayca uygulanabilecek olan birçok güneş yanığı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tahriş edici kıyafetler ile güneşe çıkılmaması, su tüketiminin artırılması, yanık bulunan yere yoğurt sürülmesi gibi örnekler tedavi amaçlı kullanılabilmektedir.
Ayrıca Güneş Yanığı Giderici Kremler de Eczanelerde Bulunabilmektedir
Güneş yanığına sahip kişilerin ciltlerini suyla temas ettirmekten kaçınması gerekmektedir çünkü su cildi kurutacak şekilde etki göstermektedir. Siyah çay poşetleri ile yapılan pansuman da yine güneş yanığının acısını ve belirtilerini geçirmek için kullanılmaktadır.
Güneş yanığının sebep olduğu ağrıları da azaltabilmek için, Parasetamol gibi, Aspirin haricindeki arı kesiciler kullanılabilmektedir. Bu yöntemler uygulandığında güneş yanığının iyileşme belirtileri kaşınma ve soyulmadır ancak kaşımak tehlike olabileceği için mutlaka kortizonlu kremler kaşınan bölgelere sürülmelidir.
Karbonat
Alkali içeren karbonatın güneş yağından kaynaklanan acıyı yatıştırıcı özelliği vardır. Bunun yanında güneş yanığının neden olduğu kaşıntının giderilmesine yardımcı olur.
Bir küvete ılık su doldurun ve 4 kahve fincasını karbonatı suya karıştının daha sonra 30 dakika bıyunca suda kalın. 30 dakika sonra karbonatlı sudan çıktıktan sonra celdinize havlu değdirmeden kendiliğinden kurumasını sağlayın.
Alternatif olarak bir miktar suya karbonat karıştırın ve karılımı yanık olan kısma uygulayın. 15-20 dakika sonra havlu değdirmeden ılık suyla arındırın. Bu uygulamalar, acıyı azalttığı g,b, güneş yanığının neden olacağı kaşıntı ve soyulmaları da giderir.
Yulaf ezmesi
Çok geniş yelpazede hastalıkların tedavisinde kullanılan yulaf ezmesi aynı zamanda güneş yanıklarında da kullanılmaktadır. Yulaf cilt için doğal nemlenmeyi sağlarken, tahrişi azaltıcı özelliği vardır.
Bir küvet soğuk suya bir fincak yulaf ezmesi katarak iyice karıştırın ve suyun içerisinde 30 dakika yatın. Karbonatta olduğu gibi sudan çıktıktan sonra cildinize havlu sürmeden kurumasını bekleyin.
Aynı şekilde suda yulaf azmesi kaynatarak macun oluşturun ve bastırmadan yanıktan etkilenen kısam uygulayın. Bunu günde iki üç kere tekrar edin.
Aloe Vera
Alovera güney yanığına karşı etkili olduğu gübi yanıktan kaynaklanan enfeksiyon oluşumunu da engelleyebilir. Bunun yanında güneş yanığının neden olduğu ağrı ve sızıyı azaltıcı özelliği vardır.
Aloe Vera yapraklarındab jeli ayıklayın ve soğuması için buzdolabına koyun. Soğudktan sonra hafifçe yanık olan kısma uuygulayın. Daha hızlı sonuç almak için günde 5-6 kere uygulayın.
Siyah Çay
Siyah çay güneş yanığı ve neden olduğu tahriş için oldukça etkili antioksidanlar içerir. Çay UV ışınlarının neden olduğu hasarı azalttığı gibi imflamasyonu zaltır. Aynı zamanda cildin pH seviyesini dengeler.
Bir çaydanlıkta bir miktar çay demleyin ve soğuduktan sonra hafifçe cildinize uygulayın, daha hızlı sonuç almak için günde 4-5 kere uygulayın.
Elma sirkesi
Cildi güçlendiren elma sirkesi aynı zamanda güneş yanmasından kaynaklanan ağrıyı azaltır. Bunun yanında elmas sirkesinin içeridği asetik asit yanma sonucu oluşan kaşıntığı azaltır.
Ilık su ile dolu küvete bir fincan su karıştırın ve yaklaşım yarıms aat boyunca suya girin.Cildin pH seviyesini dengeleyerek iyileşme hızını arttıracaktır.
Alternatif olarak, elma sirkesi ve soğuk suyu eşit miktarda karıştırın. Çözeltiye kağıt havluyu batırarak güneş yanmasından etkilenen kısma koyun. Kağıt havlu kuruyana kadar bekletin ve bu uygulamayı günde 3-4 kere tekrar edin.
Buz
Güneş yanığı ile ilişkili enflamasyon ve ağrıyı azaltmak için, etkilenen alan üzerinde buz uygulayabilirsiniz. Soğuk kompres kan damarlarında inflamasyonu azaltmaya yarayan daralmayı sağlar.
Süt
Sütteki yağ ve protein cildin pH değerini düzenlemeye yardımcı olur. Bunun yanında yanığın neden olduğu enfeksiyonu engelleyebilir.
Dört bardak yağsız sütle bir bardak suyu karıştırın, bu karışımın içine buz parçaları da ekleyebilirsiniz. Temiz bir bezle cildinize uygulayın.
Aşırı ağrı ve tahriş varsa günde 4-5 kere tekrarlayın. Bu uygulama güneş yanığının hızla iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı cilt besleyici yağ asitleri ile dolu olduğundan, güneş yanığı belirtilerini azaltmak için mükemmel bir doğal nemlendirici olarak çalışmaktadır.
Hindistan cevizi yağında bulunan E vitamini, güneş yanığı nedeniyle oluşan iltihabı azaltıcı özelliği vardır.Hindistan cevizi yağı çok ince olduğundan, aynı zamanda cilt tarafından hızla emilir ve bir kaç gün içinde yanığın verdiği hasraı giderebilir. Güneş yanığı olan kısma hafif masajla uygulamanız yeterlidir.