Sinüzite Ne iyi Gelir

Sinüzite Ne iyi Gelir? Sinüzite Nedir?

Sinüzite Ne iyi Gelir? İçi dolu bu keseceklerin burunla ilişkisinin kesilmesi ve nezle gibi hastalıklarla karşılaşıldığında hava giriş çıkışının engellenmesi bu hava boşluklarında mikrop üremesine sebep olur ve sinüsler iltihaplanır.

Özellikle uzun süren ve iyi tedavi edilmeyen nezle sonrası, burun iç mukozası şişmekte yalıtkanlığın bozulması gibi nedenlere bağlı olarak bu sorunlar ortaya çıkar. Sinüslerin bu şekilde iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlık sinüzit olarak adlandırılmaktadır.

Sinüzit Yüzdeki alın, yanak ve gözlerin arkasında kafatasındaki hava dolu boşluklara sinüs denir. Burnun her iki yanında 4 ayrı isimde bulunurlar. Tüm sinüsler bir delik ile burnu içine açılır. Sinüsler, havayı ısıtarak akciğerlere ulaşmasını sağlamak, nemlendirmek ve insan sesinin tınısını ayarlamak gibi görevleri sağlamaktadır.

Sinüzit Nedenleri

Sinüzite Ne iyi Gelir? Oldukça ağrılı ve nefes alışverişini de zorlaştıran sinüzit rahatsızlığın sebepleri boşluklardaki hava alışverişinin kesildiğinde bakteri ya da mantarların neden olduğu enfeksiyonların oluşmasıdır.

Sinüsler burun içini kaplayan zarın aynısı ile kaplıdır ve bu zar mukus üretmekle görevlidir. Mukus üretimi hem nefes yollarının nemli kalmasını hem de mikrop ve toz parçacıklarının fazla ilerlemede temizlenmesi sağlar. Bu mukus tabakası biriktiğinde, sinüs ağızları tıkandığı için bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Virüs ve bakterilerin sebep olduğu sinüzit rahatsızlığı, oldukça ağrılı bir dönem olarak geçirilebilmektedir.

Sinüzite Ne iyi Gelir

Sinüzit Belirtileri

Bir aydan kısa süren sinüzit rahatsızlıkları akut, daha uzun süren rahatsızlık ise kronik sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Genellikle sinüzit rahatsızlığına sahip kişilerin şikâyetçi oldukları durum çoğu zaman aynı bulguları göstermektedir.

En sık ve belirgin belirtileri ise, burun tıkanıklığı, sarı-yeşil veya kanlı burun akıntısı, özellikle göz çevresi ve yanaklarda hissedilen ağrı, baş ağrısına sebep olan, baştaki basınç hissi ve kötü ağız kokusu olarak sayılabilir. Hafif ateş, kuru öksürük ve geniz akıntısına bağlı olarak mide bulantısı ve iştahsızlık gibi bulgular da ortaya çıkabilir.

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit tedavisi için kesin tanı konulabilmesi, ilk önce kişilerin film çektirmeye bağlıdır. İlk adımı bu olan sinüzit tedavisinden önce çekilen bilgisayarlı tomografi burun içi ve sinüsler hakkında ayrıntılı durumu gözler önüne sermektedir. Soğuk algınlığı ve nezle durumunun 10 gün ve üzeri sürmesi durumunda kesinlikle doktora gidilmelidir. Yaygın bilinenin aksine sinüzitin tedavisinin olmadığı doğru bir kanı değildir.

Sinüsler tabii ki ortadan kaldırılmayacak ancak sinüzite neden olan sebepler ortadan kaldırılabilmektedir. Akut sinüzitler de antibiyotik, burun damlası ve alerji önleyici ilaçlar kullanılarak tedavi uygulanmaktadır. Kronik sinüzitte ise, burun içi et büyümesi gerçekleşeceği için, cerrahi müdahale gerekmektedir. Son zamanlarda ameliyat yerine endoskopik cihazlarla gerçekleştirilen operasyonda, sinüslerin havalanması sağlanarak sorun ortadan kalkmaktadır.

Alterantif tedavi olarak aşağıda paylaştığımıza doğal tedavi yöntemleri kullanabilirsiniz.

Buhar Soluma

Sinüzit tedavisi için kullanılan en yaygın yöntemlerden birisididr. Nefes ve burun tıkanıklığını giderdiği gibi sinüzite faydalıdır. Aynı zamanda solunum yollarında meydana gelen tahrişeleri giderir.

Bunun için yüzünüzü yakmadan kaynayan suyun içine bir miktar nane yaprağı koyarak kafanıza bir havlu örtüt buharını 20 dakika tenefüs edin. Sizüzitin sökülmesine büyük ornda yardımcı olur.

Tuz

Mutfak tuzlarından ziyade, doğal tuz veya deniz suyunu kullanabilirsiniz. Burnunuza suyu vererek sinislerin ve mokozalardan arınmasını sağlayabilirsiniz.

Bunun dışında tuzlu denizlerde yğzmey ve suyun altında bir süre kalmaya çalışmak sinislerin patlayarak boşalmasına yardımcı olabilir.

Acı Biber

Acı biber sinüzit tedavisinde diğer etkili yöntemlerden birisidir. Aynı zamadan ağrı kesici rol oynayabilir.

Acı bibere bir çay kaşığı bal karıştırın ve yiyerek tüketin.

Diğer bir laternatif , ılaık suya bir çay kaşığı acı biber ve bal karıştırın ve için. Bu karışım hem ağrı keser hem de burun tıkanıklıklarını giderir.

Elma Sirkesi

Bağışıklık sistemini güçlendiren elma sirkesi, aynı zamanda sinüzit tedavisinde de kullanılmaktadır.

Bir bardak suya birkaç kaşık elmas sireksi akrıştırarak tüketmesolunum yollarını açtığı gibi, sinüzit için oldukça faydalıdır.

Sarımsak

Sinüsşeri temizlemek ve üst yolunum yollarını mukusdan temizleme noktasında sarımsak oldukça etkili ro oynar. Antioksidan ve antibiyotik etkisinden dolayı aynı zamanda bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Sinüsleri temizlemek için kaynar suya 4-5 sarımsağı ince ince doğarın ve atın, başınıza yanmayacak şekilde buhara tutun ve soluyun. Sinüs tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.

Çemen Tohumu

Çemen otu tohumu, anti inflamatuar özellikler içerir. Mukozaları temizleyerek sinüslerin boşalmasına yardımcı olabilir. Bunun dışında çemen tohumu mukus oluşumunu azaltır.

Bir vardak suya iki çay kaşığı çemen tohumu ekleyin ve kaynatın. Soğuduktan sonra için, sorun çözülene kadar uygulanabilir.

Gebelik Döneminde Çemen Tohumu Alınması Önerilmez

Kekik Yağı

Kekik yağı, akut sinüzit tedavisinde yardımcı olabilir. Çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Sinüzitin altında yatan nedenleri ortadan kaldırmak ve burun boşluklarının iltihabı dindirmek için etkili olabili.

Bunun için günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz.

Bir bardak meyve suyuna 2 damla kekik yağı damlatarak içebilirsiniz.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …