Lymph Nedir

Lymph Nedir? Lymph Ne Demektir?

Lymph Nedir? Kan plazması ve lenfositlerden oluşur. Lenf damarları ağı, vücudun her yerine yayılmış ince damarcıklardan oluşur. Bu damarlar hücrelerarası sıvıyı alarak kana taşırlar. Lenf dolaşımının en önemli görevlerinden ikisi bağırsaklardan bazı besin maddelerini almak ve vücudu hastalıklardan korumaktır.Lenf damarları, kılcaldamarlarla sıkı sıkıya ilişkilidir; vücutta atar ve toplardamarlara paralel bir biçimde yayılırlar. Damarlar üzerinde pek çok kapakçık vardır. Bu kapakçıklar, lenf damarlarında dolaşımın tek yönlü olmasını sağlar ve onlara boğumlu bir görünüş verirler. Lenf sisteminde ayrıca lenf bezleri (lenf düğümleri) bulunur. Lenf düğümleri, lenf dokusu hücrelerinin (lenfositlerin) üretildiği yerdir.

Lymph Nedir? Vücutta kan dolaşımından ayrı olarak bir de lenf dolaşımı bulunur. Kan dolaşımında, kalp ile kalpten çıkan atar damarlar ile kalbe kan getiren toplar damarlar bulunur. Halbuki lenf dolaşımında, lenf düğümleri ile sadece lenf toplar damarları bulunur. Lenf dolaşımı, yağların sindirimi sonucu oluşan yağ asidi ve gliserol ile yağda eriyen vitaminleri bağırsaktan alarak doğrudan kalbe iletir.

Ayrıca, lenf dolaşımı, kan toplar damarının toplayamadığı fazla doku sıvısını alarak kalbe iletir. Kan plazmasından elde edilen ve bileşimi kan plazmasına çok benzeyen renksiz sıvı. İçinde bulunan akyuvarların bir kısmı da lenf düğümlerinde yapılır. Dolaşım sisteminde kan dolaşımına yardımcı olan ve lenf dolaşımı adı verilen başka bir dolaşım sistemi daha vardır.

Bu sistem lenf, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Lenf, lenf damarları içinde akıcı bir maddedir. Lenf damarları kandan hücreler arasına sızan maddeleri toplayarak yeniden kana kazandırır. Lenf düğümleri ise vücudumuzu hastalıklara karşı korur.

Lenf Sistemi

Lenfatik sistem veya lenf sistemi lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşan bir organ sistemidir. İkinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanabilecek olan lenf sistemi yine de yapısı itibariyle dolaşım sisteminden çok farklıdır. Dolaşım sisteminden bağımsız olarak çalışan lenfatik sistem bağışıklık sistemi içeriğini yine dolaşım sistemine boşaltır ve genel olarak bağışıklıkta rol alır.

Lenf sistemi kan dolaşımı gibi doku ve hücrelerdeki artık maddeleri toplar, fakat lenf sisteminin bu taşıma işlemi oldukça farklıdır. Kan dolaşımı atar ve toplar damarlardan oluşurken, lenf sistemi tek yönlü yol gibi sadece toplama işlemi yapar. Hücreler arasında kalan artık maddeleri lenf sistemi alarak ana lenf damarına (kanalına) ulaştırır, bu kanalda artık maddeleri toplar damarlara verir.

Vücutta kan dolaşımından ayrı olarak bir de lenf dolaşımı bulunur. Kan dolaşımında, kalp ile kalpten çıkan atar damarlar ile kalbe kan getiren toplar damarlar bulunur. Halbuki lenf dolaşımında, lenf düğümleri ile sadece lenf toplar damarları bulunur. Lenf dolaşımı, yağların sindirimi sonucu oluşan yağ asidi ve gliserol ile yağda eriyen vitaminleri bağırsaktan alarak doğrudan kalbe iletir.

Ayrıca, lenf dolaşımı, kan toplar damarının toplayamadığı fazla doku sıvısını alarak kalbe iletir. Kan plazmasından elde edilen ve bileşimi kan plazmasına çok benzeyen renksiz sıvı. İçinde bulunan akyuvarların bir kısmı da lenf düğümlerinde yapılır. Dolaşım sisteminde kan dolaşımına yardımcı olan ve lenf dolaşımı adı verilen başka bir dolaşım sistemi daha vardır.

Bu sistem lenf, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Lenf, lenf damarları içinde akıcı bir maddedir. Lenf damarları kandan hücreler arasına sızan madeleri toplayarak yeniden kana kazandırır. Lenf düğümleri ise vücudumuzu hastalıklara karşı korur.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …