Dizde Kireçlenme Nedir? Diz eklemi kıkırdağındaki ilerleyici aşınmaya Gonartroz yani diz kireçlenmesi denmektedir. Diğer bir ifadeyle eklemin zamanından evvel yani erkenden yaşlanmasıdır. Sağlıklı durumda kaygan olan eklem yüzeyleri hastalığın ilerlemesi nedeniyle bu kayganlığını kaybetmektedir.
Bu hastalığın büyük bir bölümünde herhangi bir sebep ortaya konulamamaktadır. Bazı durumlarda yük iletim mekanizmasının bozulması ile birlikte gelişmektedir. Dize gelen şiddetli darbeler, menüsküs yaralanmaları ve diz bağlarında yırtılma nedenlerinden ötürü bozukluk gelişebilmektedir. Ayrıca eklem romatizmaları, eklem içi kırıklar ve eklem içi mikrobik iltihaplar da diz kireçlenmesine ( gonartroz ) neden olabilmektedir. Daha çok yaşlılarda görülen bu hastalığın sinsice başladığı ve geliştiği hatırlanmalıdır. Menopozdan sonra kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır.
İlk dönemlerinde yorgunluğa bağlı olarak hafif ağrılar dışında başkaca belirti göstermemektedir. Sürekli merdiven çıkmak ve uzun mesafe yürüyüşlerde normalden daha çok yorgunluk meydana gelebilir. İlerlemesiyle birlikte merdiven çıkarken ya da çömelirken kişiye zorluk yaşatır. Şayet kemiklerde ödem ya da menüsküslerde yırtık meydana gelmemişse hastalar genellikle doktora görünmezler. Bu durumda da hastalık sinsice ilerlemeye devam eder. İlerlemiş olan Gonartroz’da en belirgin durum eklem aralığındaki ağrıdır ve daha çok dizlerin ön ve iç kısımlarında yani diz kapakları etrafında olur. Hastalığın ilerlemiş dönemlerinde eklemde sürtünme ve çıtırtı seslerinin yanı sıra takılma ve kilitlenme de olabilmektedir. Çok çok daha ilerlemiş hastalık evresinde hastanın bacaklarında şekil bozuklukları da ortaya çıkmaktadır.
Kireçlenmede Tedavi
1-)Kilo Vermek: Kişinin ideal kilosunda olması dize binen yükü azaltmakta ve hastalığın ilerleme sürecini yavaşlatmaktadır. Buna bağlı olarak uygulanan tedavilerin etkinliklerini de arttırmaktadır
2-)Yürüyüş ve Egzersiz: Diz kireçlenmesi bulunan kişiler yürüyüş yapabilirler. Bazı doktorlar önerirken bazıları da yasaklamaktadır. Dolayısıyla hastaların da kafası karışmaktadır. Burada önemli olan şey ağrıdır. Yürüyüş yaparken ve sonrasında ağrı meydana getirmeyen mesafeleri yürümenizde sakınca yoktur. Ağrı oluşuyorsa kesinlikle kendinizi zorlamayın ve bırakın. Ağrı oluşmadığı taktirde önceden yaptığı egzersizleri ve spor aktivitelerini yapmaya devam edebilirsiniz.
3-)Ağrı Kesici ilaç Tedavisi: Hastalarda ilk tercih edilen tedavi şekli ağrı kesicilerle yapılandır. İlk başlarda son derece etkili olan aspirin ve parasetamol gibi basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Romatizma ilaçları hastanın ağrılarını kontrol altına lan iyi seçeneklerdir. Mide üzerinde yan etkilerinin olduğunu da unutmamak gerekir.
4-)Kaplıca Tedavileri: Diz kireçlenmesi bulunan hastaların durumu ilerlemiş değilse kaplıca ve sıcak uygulamalar faydalıdır. Dizde şişme ve kalp damar hastalıkları ile yüksek tansiyon gibi sorunları bulunan hastalar için kaplıca ve sıcak uygulamalar doğru olmayabilir.
5-)Fizik Tedavi, Rehabilitasyon: Diz kireçlenmesi ( Gonartroz ) olan hastalarda sıcak ve soğuk paket, ultrason (derin ısıtıcı), lazer, elektroterapi ve egzersiz çalışmaları ağrılarda azalma sağlamaktadır. Kaynak: Dizde Kireçlenme Nedir