Ağız Kokusu Nedir Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir Yakın temas olmadan ağızdan gelen kokuya ağız kokusu denilir. Her insanın ağzı bir miktar koku yaratır. Genelde ağız kokusunun başlıca nedeni ağız içinde gelişen bakterilerdir. Sabahları kalktığınızda ağız içinde koku olması, gün içinde ağzının bir miktar kokması normal kabul edilir. Fakat, ağız kokunuzdan çevrenizde olan insanlar rahatsızlık duyuyorsa bu hastalık olarak kabul edilir.
Ağız Kokusu Hakkında Bilinmeyenler
- Tüm sakızlar ağız kokusu yapar. İçinde çinko olan sakızlar ağız kokusunun önüne geçer.
- Ağız kokusunu azaltan gargaraların içinde alkol olursa ağız kokusu yapar. İçinde alkol olmayan gargaralar tercih edilmelidir.
- Çinko olan diş macunları ağız kokusunun önüne geçer.
- Diş fırçalaması ile %33, dil fırçalaması ile %42 oranında ağız kokusu iyileşir.
Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
Sabahları kalkınca hissedilen ağız kokusu tamamen fizyolojiktir ve tedaviye gerek duyulmaz. Bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Dilimiz yüzeyi tüylerle kaplı bir organdır. Bu tüylerin içine yerleşen bakteriler vardır. Bu bakteriler, salya ile gelen ve besinlerden gelen proteinleri parçalayarak kokulu gazlara neden olurlar. Bu gazlar genelde kükürt içeriklidir. Ağız içinde yapılan köprüler, iltihaplı diş etleri ve dişler bu tarz bakterilerin ağzı içinde artmasına neden olur. Bu tip ağız kokusunda dili fırçalamak, diş doktoruna gidip tedavi olmak, alkol almamak veya alkollü hiçbir şey kullanmamak gereklidir.
Ağıza yakın olan dokularda iltihap ve alerji oluşması ağız kokusu yaratabilir. Sinüzit, bademcik iltihabı, farenjit başlıca ağız kokusu yapan hastalıklardır.
Midede olan gazlar mideyi yemek borusuna açılan kapaktan sızabilir. Bu ağzı kokusu yaratır. Ayrıca sindirim sisteminde ki enzimlerde eksiklik varsa bağırsaklardaki bakteriler besinleri parçalar bu durumda ağız kokusu yaratır.
Alt solunum yollarından gelen gazlar ağız kokusu yaratabilir. Akciğer ve bronşlarda oluşan iltihaplar ve kanın kimyası bozulduğunda oluşan gazlarla oluşan ağız kokusudur.
Ağız Kokunuzu Nasıl Anlarsınız
Ağzınızın kokup kokmadığını en kolay bileğinizi yalayarak anlarsınız. Bileğinizi yalayın ve 1-2 dakika sonra bileğinizi koklayın. Eğer, kötü koku alıyorsanız ağzınız kokuyordur.
Ağız Kokusu Nasıl Önlenir
- Bir diş doktoruna giderek, ağız içinde olan kanalların ve çürük, iltihapların tedavisini olun.
- Bakteri plağı ve diş taşlarını temizletin.
- Günde 2 defa yaklaşık3 dakika kadar dişlerinizi fırçalayın.
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, dişleri su ile çalkalamadan diş fırçası ile nazikçe dilinizi arkadan öne doğru fırçalayın.
- Çinko içeren bir diş macunu kullanın.
- Çinko içeren gargara ve cikletler kullanın.
Kaynak: Ağız Kokusu Nedir Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?