Kas Ağrısına Ne iyi Gelir? Kas ağrılarının (miyalaji) nedeni olarak kasları yoran aşırı beden hareketleri öne çıkmaktadır. Kasların yorulması onların yıpranmasına, tedavisine başlanmazsa da önemli kas sorunlarına sebep olmaktadır.Kaslar yeterli şekilde kasılmadığında yorgun düşmekte, bunun neticesinde de kas ağrıları ve rahatsızlıkları meydana gelmektedir. Aşırı derecede kasılmakta olan kaslar da devamlı olarak uyarılmakta ve zamanla bu uyarılara tepki veremeyecek hale gelmektedir. Bunun sonucunda da kaslar az kasılmakta ve yorgun düşmektedir. Az ağrı yapan ve de gücü azalan kasların ana nedeni ise, kas hücrelerindeki potasyum iyonlarının kas yorgunluğuna bağlı olarak etrafa yayılmasıdır. Potasyumun taşınmasında en büyük görev kandır.
Kas içindeki potasyum oranının yetersizleşmesine sebep olan şey, kanın potasyumu kandan dışarı taşımasıdır. Bunun neticesi olarak da kasların kasılması engellenir. Kandaki yetersiz olan potasyumun kan vasıtasıyla tekrar geri getirilmesi sonucunda kaslar çalışmaya hazır duruma gelir. Kasların ağrıması nedeniyle dinlenmenin ana nedeni bu durumdur. Zaman içinde yıpranan kaslar uyarılara cevap veremeyecek duruma gelmektedir. Bunun oluşmasında laktik asit birikimin payı oldukça büyüktür ve bunun önüne geçebilmek için kasların sıcak tutularak büzüşmesi önlenmelidir.
Kas Ağrılarına Karşı ilaç Kullanılabilir mi
Kas ağrıları, kas romatizmasından kalp hastalıklarına kadar bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir ve vakit kaybetmeden bir hekime görünmelidir. Doktorun tanısıyla birlikte verilecek olan ilaçlarla tedaviye devam edilmeli, doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır.
Kas Ağrıları Nasıl Geçer
Kasların ezilmesi, darbe görmesi veya yırtılması sonucunda ağrıların en şiddetli düzeye gelmesi 2-3 gün içinde olmaktadır. Ağrının ilk anda anlaşılması mümkün olmayabilir. Darbenin olmasından itibaren ilk beş saat içinde meydana gelecek olan ağrılar daha şiddetli ağrıların habercisi olabilir. Bunun nedeni, kas ezildiğinde ya da darbe aldığında kan kasın içinde toplanmaktadır ve ağrısı da yavaş bir şekilde artış gösterir. Böyle bir durumda doktora görünmeli, bu andan itibaren de tavsiyelere uyulmalıdır. Kasları yormayan egzersizler, sıcak su kompresleri ve düzenli masaj ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
Kas Ağrıları Kas Hastalıklarının Belirtisi midir
Kuvvetsizlik ve normalde yapılabilecek işlerin yapılamayacak duruma gelmesi kas hastalıklarının belirtileri olarak düşünülmektedir. Özellikle merdiven çıkmada zorluk, saç taramakta zorlanma, ellerin yukarıya kaldırılamaması, uzun müddet elde kitap tutamama gibi durumlar kas hastalığının belirtileri olabilir. Bazı durumlarda sistematik hastalıkların belirtileri tiroit, kalp hastalıkları ve enfeksiyon olarak ortaya çıkabilmektedir.
Kas Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Bu bölüm (onikibilgi.com) sitesinden alıntılanmıştır: Ağrıyan kasın şişliğini almak ve ağrının şiddetini azaltmak için kullanabileceğiniz ilk yöntem soğuk komprestir. Soğuk kompres torbası hazırlamak için küçük bir torbaya 6-7 tane buz koyun, havasını iyice aldıktan sonra torbanın ağzını bağlayın ve kasın üzerine koyun. Fazla bastırmayın ve 20 dakika kadar bekletin.
Gün içinde ağrı şiddetlendikçe soğuk kompresi tekrarlayabilirsiniz. Buz yoksa buzlukta sakladığınız paketlenmiş hazır gıdalarını kullanabilirsiniz.
Ağrıyan kası yukarıda tutmak kasa olan kan akışını azaltarak hem şişliği hem de ağrıları hafifletecektir. Bacak kaslarınız ağrıyorsa ayaklarınızın altına yastık koyarak uzatın. Kol kasınız ağrıyorsa kolunuzu yukarda tutmaya çalışın.
Sıcak bir duş damarları genişleterek kan dolaşımını kolaylaştırır ve ağrıyı hafifletir.
Ağrınız geçene kadar kendinizi kesinlikle zorlamayın ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçının. Bacak kaslarınız ağrıyorsa fazla yüklenmeyin ve olabildiğince az yürüyün.
Ağrıyan kasa rahatlatıcı nane yağıyla hafif bir masaj yapabilirsiniz.
Evde reçetesiz ağrı kesici varsa kullanabilirsiniz.
Eğer ağrılar son fiziksel aktiviteden 3-4 gün sonra hafiflemeye başlamadıysa veya ağrılar şiddetini arttırıyorsa doktora görünmeniz gerekir.
Kas Ağrılarına İyi Gelen Şeyler
Kas ağrıları genelde uzun sürmez ve aşağıdaki basit tedavi yöntemleri ile kısa sürede iyileştirilebilir.
Esneyin:
Kas ağrılarına esnemek çok iyi gelmektedir. Özellikle sabit bir şekilde sürekli oturmaktan dolayı oluşmuş olan ağrılar için, esneme hareketlerini kullanabilir ve bu sayede hızlı bir şekilde kas ağrılarını dindirebilirsiniz, sizlerde kas ağrısına ne iyi gelir diyorsanız, bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Su için:
Amerika’da yapılan pek çok araştırmada, susuzluğun etkilediği bölgelerden biri olarak kaslar da gösterilmiştir, zayıf su tüketimi ciddi kas ağrılarına neden olabilir, su tüketimini artırmayı deneyin.
Kuşburnu Çayı:
Eklem iltihaplanmalarından meydana gelen ağrılar için birebirdir, kaslara ve eklemlere binen yükü azaltır ve kas enfeksiyonlarını yok eder. Kas ağrısına ne iyi gelir diyenler için birebirdir.
Epsom Tuzu:
Spesifik bir tedavi yöntemidir. Yüksek toksin birikimi nedeni ile oluşan muhtemel kas ağrıları için iyi gelecek olan epsom tuzunu, su dolu bir küvete atın. 2 su bardağı olarak attığınız epsom tuzu hızlı bir şekilde toksin birikimleri vücudunuzdan atacak ve hızlı bir şekilde kaslarınızı rahatlatacaktır.