Aşırı Kan Pıhtılaşması Nedir Nedenleri
Kan pıhtılarının kolay ve rahat bir şekilde oluşması veya gereken uygunlukta çözünememesi durumuna aşırı kan pıhtılaşması denmektedir. Kan pıhtısı, kan damarlarındaki minik kesik veya çatlakların kapanmasını ve kanamanın durmasını sağlamaktadır. Damarlardaki kan akışındaki yavaşlık da pıhtı oluşmasına sebep olabilmektedir.
Aşırı kan pıhtılaşmasına kan ile ilgili problemler, kan damarlarındaki bozukluklar ve başka etkenler de sebebiyet verebilmektedir. Kan pıhtısı kan akışını önleyerek sınırlayabilir ve sonuçta organların hasar görmesine neden olarak ölüme kadar da gidebilir.
Aşırı kan pıhtılaşması kalıtımsal ya da sonradan kazanılmış bir durum olabilir. Kalıtımsal nedenlerden daha çok kazanılmış olma durumu daha çok görülmektedir. Kazanılmış nedenlere örnek vermek gerekirse; Aterokleroz, sigara içmek, şişmanlık – obezite ve hastanede yatmaktır.
Aşırı kan pıhtılaşmasının tedavisi ve genel görünümü kan pıhtısının sebebine, şiddetinin ne olduğuna ve kontrol edilebilirlik durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Hayati tehlike arz eden kan pıhtılaşmaları acil olarak tedavi edilmelidir. Kan pıhtılaşmalarında kullanılan rutin ilaçlar kan sulandırıcılardır ve bazı hastaların bu ilaçları yaşamı süresince almaları gerekmektedir. Aşırı kan pıhtılaşması bulunan kişilerin birçoğu uzun süreli bakım ve tedavilerle sağlıklarına kavuşmaktadırlar.
Aşırı kan pıhtılaşması nedenleri
Kişinin normal kan pıhtılaşması sürecinin bilinmesi nedenlerinin anlaşılabilmesi açısından faydalıdır. Normal olarak pıhtılaşma olduktan ve kanama durduktan sonra kişinin vücudu kuruyan pıhtıları parçalamakta onları atmaktadır.
Kan pıhtılaşmasının oluşmasının temel nedenlerinden biri kan damarlarındaki hücrelerin iç tabakasıdır. Pıhtılaşma faktörlerinden bir diğeri de bir tür protein olan fibrin’dir. Fibrin, kan pıhtısını birleştirmek amacıyla tıpkı bir tür yapıştırıcı gibi çalışır. Pıhtılaşmaya neden olan diğer bir faktör de trombositlerdir. Bunlar da küçük kan parçacıklarını birbirine yapıştırmaktadır.
Kişinin vücudunda pıhtılaşma süreci değişir ve hatalı şekilde tetiklenirse aşırı kan pıhtılaşmasına neden olabilmektedir. Genetik mutasyon, ilaç kullanımı veya diğer başkaca faktörler gibi belirli bazı hastalıklar da aşırı kan pıhtılaşmasına sebep olabilmektedir.
Aşırı kan pıhtılaşmasının kalbi ve beyni etkilemesi
Kan damarlarının iç yüzeyine herhangi bir şey zarar verdiğinde kan pıhtılaşması tetiklenebilir. Bu tür kan pıhtılaşmasının geneli sonradan kazanılmış durumlardır. Ayrıca kalıtımsal haller de kan damarlarının iç yüzeyine hasar verebilmektedir. Birtakım hastalıklar ve etkenler beyin ve kalp atardamarı ile toplardamarların iç yüzeyine hasar verebilmektedir.