Migreni Neler Tetikler
Migren halk arasında kuvvetli baş ağrıları olarak bilinir. Kusma, mide bulantısı, ışığa ve sese olan duyarlılık gibi pek çok yan etkisi vardır. Uzmanlar, migrenin beyin kökünde olan değişimlerin sinir sistemine olan etkisi olarak görmekte ve bir beyin hastalığı değil metabolizma hastalığı olduğunu söylemekteler. Peki, migreni neler tetikler
yapan bir hastalıktır. Migren atakları, bir saat sürebileceği gibi 72 saat kadar da sürebilir. Başlı başına nörolojik bir hastalıktır. Baş ağrıları zonklayan ve nabız gibi atan şekillerde olabilir. Bu ağrıya bulantı, kusma, ışığa karşı hassasiyet eşlik edebilir. Hastalık daha fazla kadınlarda görülür. Hastalıkta ağrı o kadar şiddetlidir ki hastanın günlük hayatı zedelenir.
Migren belirtileri
Orta şiddette veya şiddetli ağrı, bulantı, kusma, zonklayıcı, nabız atışı şeklinde ağrı, hareketle ağrının artması şeklindedir. Migren atağı gelmeden önce pek çok insanda, parlak ışık çakmaları, renkli çizgiler ve hafif görme kayıpları olabilir. Karanlık ve sessiz ortamlar migren atağı ile gelen şiddetli baş ağrılarına iyi gelmektedir.
Migreni tetikleyenle
Migreni olan kadınlarda migren ataklarının olmasının başlıca nedeni östrojen hormonunda olan değişimleridir. Östrojen hormonun dengesizleştiği dönemler, adet dönemleridir. Adet dönemi öncesi migreni olan pek çok kadında migren baş ağrıları oluşur. Hamilelik, menopoz ve doğum kontrol hapı alan kadınlarda östrojen hormonu dalgalandığından migren atağı oluşmaktadır.
Öğün atlamak veya uzun süre aç kalmak migren atağı yapmaktadır. Eski peynirler, tuzlu gıdalar ve işlenmiş gıdaları fazla tüketenlerde migrene bağlı baş ağrıları olmaktadır.
Alkol ve yüksek kafein içeren tüm içecekler migreni tetiklemektedir.
Yoğun çekilen stres sonrası migren atakları oluşmaktadır.
Yoğun ışık, korku, endişe ve aşırı heyecan, çok sevinmek migreni tetikleyebilir.
Çok parlak ışıklar, güneşte kalmak ve yüksek ses migreni tetiklemektedir. Hatta parfüm ve boya kokusu bile migreni tetikleyebilmektedir.
Uykuyu alamamak, az uyumak veya çok uyumak migreni tetiklemektedir.
Cinsellik sonrası veya yoğun egzersiz sonrası migren atağı sık görülür.
Havada oluşan ani değişim, basınç farkı, mevsim dönüşleri ve rüzgarlar migreni tetiklemektedir.
Doğum kontrol hapları, damar genişleten ilaçlar migren atağına neden olabilmektedir.