Kalp atış hızı nabız nedir Kaç olmalıdır
Halk arasında çoğunlukla nabız olarak nitelendirilen kalp atış hızı, kadın ve erkeklerde; yaş, fiziksel özellikler, duygusal devinimler, bireylerdeki spor yapma alışkanlığı ve sıklığı, kullanılan ilaçlar ve hava sıcaklığı gibi örneklendirebileceğimiz faktörlerle yakından ilişkilidir. Tüm bu etkenlerin ışığında ideal kalp atışı ortalama olarak yetişkin bireylerde 10 dakikalık bir istirahatin ardından 60 ila 100 arası kalp atış hızı, çocuklarda ise 70 ila 100 arası kalp atış hızı ölçülmüştür.
Kalp atış hızı dakikada kaç olmalı
Kadınlarda ve erkeklerde kalp atış hızı ölçümlenirken, erkeklerin ya da kadınların atletik bir yapıya sahip olup olmadıkları, ortalama bir vücuda mı yoksa ortalamanın altında bir vücuda mı sahip oldukları, bünyelerinin mükemmel olarak mı iyi olarak mı değerlendirme altına alınabileceği gibi seçenekler ön koşul olarak göz önünde bulundurulmuştur. Örneğin; atletik yapıya sahip bir erkek bünyesinin 18 25 yaş aralığındaki kalp atış hızı dakikada 49 55 arası baremde olması gerekirken, 56 65 yaş arasında kalp atış hızı 51 56 civarında seyretmektedir. Karşı cinsten örnek verecek olursak ortalama bir bünyeye sahip kadınlarda 18 25 yaş aralığındaki kalp atış hızı 74 78 arası hesaplanmakta, yaş aralığı 26 35’e çıktığında ise değerler 73 76 kalp atış hızı arasında saptanmıştır.
Kalp atış hızını etkileyen faktörler
Kalp atış hızı düşüklüğü uzun yıllar sporla ilgilenen bireylerde görüleceği gibi, sigara kullanan ve anemi hastalığı olan bireylerde bu değer yükselebilir. Tabi her yüksek değerin altında bir hastalık belirtisi aramak doğru değildir çünkü anlık sevinçler ve üzüntüler, ortamın fazlasıyla sıcak olması, spor alışkanlığınızın olmaması gibi etkenler bu değerlerin alçalıp yükselmesinde etkin rol oynar. Kalp atış hızı normal seviyelerde olan bireylerin kalp krizi, felç ve ölüm gibi etkenlere yakalanma riskinin daha düşük ihtimallerde olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dolayısıyla gençyaşlı ayırt etmeden nabzımızın olabildiğince düşük hızda sabit olarak tutulabilmesi, sağlık açısından önemli bir ayrıntıdır.
Kendi başına nabız ölçmek
Kendi nabzınızı merak ediyorsanız bunu kendi imkânlarınızla da ölçmeniz mümkün. Nabzınızı ister boynunuzdan, ister bileğinizden ölçebilirsiniz. Boynunuzdan ölçerken işaret ve orta parmağınızı gırtlağınızın yanına koymanız yeterli. Bilekten ölçtüğünüzde ise yine bu iki parmağınızı damarınızın üzerine koymanız yeterli olacak. Sonrasında 15 saniyelik süreçte bu atımları sayarak 4’le çarpıp dakikada ortalama ne kadarlık bir atışa sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.