Leğen Kemiği Nedir
Leğen Kemiği, Çok az hareket edebilen eklemler ve bağlar ile birleşmiş, dört kemikten meydana gelen bir iskelet yapısı. Leğen, bir adet sacrum kemiği, iki adet coxae kemiği,bir adet coccygis kemiğinden ibarettir. Önde coxae kemikleri (kalça kemikleri) symphsis pubica denen bir eklem kemiği aracılığı ile birleşmişlerdir. Arkada bu iki kemik, sacrum kemiği ile eklem yapar. Coccygis kemiği sacrumun altında onunla eklem yapar. Kadın ve erkeklerde leğen kemiği, esas itibariyle aynı olmakla birlikte biraz farklılık gösterir.
Leğen Kemiği omurga ile bacaklar arasında bağlantıyı sağlayan ve fazla ağırlık taşıyan bir kemiktir. Altta uyluk kemikleri üstte omurgalarla eklem yapar. Leğen kemiğine bacak ve vücut hareketlerinin önemli bir kısmını sağlayan kaslar yapışır. Önde karın ön duvarı ile birleşen leğen kemiği, iç organların yerleştiği karın boşluğunu alttan sınırlar. Leğen kemiğinin meydana getirdiği pelvis boşluğu kadınlarda doğum yolunun önemli bir kısmını teşkil eder.
Leğen kemiği yaralanmalarının ortopedik tedavisinde önemli sorunlar olduğunu söyleyen Opr. Dr. Meftun Karataş şunları kaydetti: “Ağrı, kısalık, pelvik çarpıklık, topallama, sakroiliak eklemi içeren Leğen kemiği yaralanmalarının genel sekelleridir. Leğen kemiğinin yük taşıyan bölgesinde meydana gelen kırıklar özellikle sakroiliak eklemi içeriyorsa uzun dönemde ağrı ve günlük aktiviteler de kısıtlanmalara yol açabilir ve ciddi travmalarda, halen kalıcı hasar oluşmasının ve ölümcül yaralanmaların primer nedenidir. Leğen kemiği anatomisi ve biyomekaniğinin daha iyi anlaşılması ve kırıkların oluş mekanizmasının ortaya konulması ile birlikte klinik ve radyolojik değerlendirmelerde fikir biriliği oluşmuştur.”
Leğen kemiği kırıklarının 20-40 yaş arası ve 60 yaş üzerinde daha sık görüldüğüne vurgu yapan Opr. Dr. Meftun Karataş şu bilgileri verdi: “Leğen kemiği kırıklarında, düşük enerjili travmaya bağlı kırıkların tedavisi de basittir. İstirahat ve analjezik kullanımı ile düzelir. Yüksek enerjili travmaya bağlı Leğen kemiği kırıkları ise ağır yumuşak doku, organ yaralanmaları ve diğer iskelet sistemi yaralanmaları ile beraber görülür. Bunların değerlendirilmesi ve tedavisi daha komplikedir. Pelvik halka kırıklarının tedavisinde temel amaçlar; kemik anatomisinin sağlanması, deformitenin önlenmesi, rahatsızlığın giderilerek fonksiyon ve harekete geri dönüşün sağlanmasıdır. Hastalara ağrı şikayetlerine göre ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Leğen kemiği kırığı sonrası önemli olan kırığı sınıflamak ve sınıflamaya göre bu kırığın ameliyatsız olarak mı, yoksa cerrahi olarak mı tedavi edileceğine karar vermektir. Cerrahi tedavi uygun zamanda yapılan kırılan kemiğin eski haline getirilmesi ve kırılan kemiği kaynaması için hareketsiz hale getirilmesi işlemlerinden oluşur.”