Laparotomi Nedir? Cerrahi olarak karın duvarının açılması işlemine verilen ad. Karın duvarı, laparotominin gayesine göre değişik istikametlerde ve büyüklükte açılabilmektedir. Mesela apandisit ameliyatı için, karnın sağ alt kadranında, küçük ve oblik (çapraz) bir kesi yapılır. Safra kesesi ameliyatlarında, karın sağ üst kadranında, sağ üst kaburga yayına paralel bir kesi yapılır. Orta hattan yapılan kesiler; kas, sinir ve diğer dokuları daha az tahrip edicidir. Ameliyat biterken, kesilen yerdeki dokular karşı karşıya gelecek şekilde uygun olarak katgüt ve ipek kullanılmak suretiyle dikilir. Gerekli yerlere iltihap ve kan boşaltıcı drenler konur.
Laparotomi, hem teşhis, hem de tedavi gayesi ile yapılmaktadır. Yeri bulunamayan mide-barsak kanamalarında yerin tesbitinde; tıkanma sarılığının teşhis ve tedavisinde; karın delici, kesici, künt darbelerle veya ateşli silah yaralanmalarında; bütün araştırmalara rağmen sebebi bulunamayan ishallerin araştırılmasında; karın zarı iltihaplarında, had karın sendromlarında (apandisit, barsak tıkanması vb); sezaryen operasyonunda laparotomi yapılmaktadır. Laparotomi yapılırken sırasıyla cilt, ciltaltı yağ dokusu, fasia (zarlar), kaslar ve periton kesilmektedir.
Laparotomi (LPT)
Laparatomi (abdominal explorasyon) karının gözlem ve ameliyat amacıyla açılmasına verilen isimdir. Tanısal laparotomi: Karın içerisinin gözlenmesi amacıyla yapılan laparotomidir. Terapötik laparotomi: Karın içerisinde ameliyat yapmak amacıyla karının açılmasıdır.
Laparotomi Ne Zaman Yapılmalıdır?
- – Apendisit
– Karın içi abseler
– Endometriozis
– Kanserler
– Mide veya barsak delinmesi
– Dış (ektopik) gebelik
– Yumurtalık (over) kistleri
– Myomlar ve diğer rahim hastalıkları Laparotomi sırasında karına yapılacak kesinin yeri ameliyatın amacına göre ve düşünülen teşhise göre değişir.
En sık midline yani karnın ortasında dikine yapılan kesidir. Laparotomi genellikle genel anestezi ile yapılır fakat nadiren spinal anestezi ile de yapılabilir.
Laparotomi, teşhis veya operatif amaçla karın boşluğunun cerrahi yöntemlerle açılmasıdır. Abdominal ensizyon olarak da bilinir. Teşhis amaçlı uygulanan laparotomi’lere Diagnostik laparotomi, ameliyatlarda uygulanan laparotomi’lere ise Operatif laparotomi denir.
Laparotomi Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Apendisit
Karın içi abseler
Endometriozis (Çikolata Kisti)
Kanserler
Mide veya barsak delinmesi
Dış (ektopik) gebelik
Yumurtalık (over) kistleri
Myomlar ve diğer rahim hastalıkları
Laparotomi aşamasında karna uygulanan kesinin alanı, ameliyatın neden yapıldığına ya da teşhise göre değişkenlik gösterebilmektedir.
En yaygın olarak yapılan kesi ise kanın ortasına uygulanan kesidir.
Laparotomi çoğunlukla genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ancak nadir olarak spinal anestezi ile de uygulanabilir.
Karın boşluğuna uygulanan kesiye laparotomi denilmektedir. Hastanın şikayetlerinin sebebini öğrenmek adına uygulanan cerrahi bir girişim olan laparotomi,röntgen ya da kan tahlilleri gibi araştırma yöntemlerinin teşhis koymakta yetersiz olduğu durumlarda uygulanmaktadır.
Laparotomi aşamasında, iç organlar açılmaktadır. Bu organlar araştırılır ve problemin kaynağı tespit edilir. Bu sayede sorun tespitinden sonra aynı uygulamada hasta ameliyat edilerek tedavide olabilir. Bu sayede iki kez ameliyat olunmaz.
Laparotomi Ne Zaman Gereklidir?
Laparotomi işlemine gerek duyulan sorun genellikle geçmeyen karın ağrısıdır. Karın ağrısı, herhangi basit ağrı kesiciler ile geçmez. Bunun yanında bulantı, kusma ve barsak problemleri de meydana gelebilir. Bu belirtilere ek olarak karın şişliği de görülebilmektedir.
Bu gibi durumlarda laparotominin yapılması gerekir. Bu sayede sorunun kaynağı tespit edilebilir.
Karın bölgesinde ortaya çıkabilecek acil durumlardan en yaygını ise; Karın bölgesine alınan darbelerdir. Bu darbelere örnek olarak trafik kazası verilebilir. Trafik kazası sebebiyle damarların yırtılmış olma riski ya da iç kanama riski söz konusudur ve acil laparatomi yapılması gerekmektedir.
Hastanın şiddetli karın ağrısının olması durumunda ise şayet apandisit ya da jinekolojik farklı bir sorun mevcut değilse, teşhis koyabilmek adına ve şikayetler daha da şiddetlenmeden önce tedavinin yapılması gerekmektedir.
Laparotomi kimi zaman yalnızca küçük bir operasyon olarak uygulanabilir. Ancak bazı zamanlarda hastanın yoğun bakımda kalmasını gerektirebilecek kadar ciddi bir operasyona dönüşebilir.
Laparotomi Nedir
Karın duvarı, laparotominin hangi amaçla yapıldığına göre farklı alanlarda ve farklı boyutlarda uygulanabilir. Bu farklılıklara örnek olarak; misal olarak apandisit operasyonu yapılacak ise karnın sağ alt bölümüne açılmaktadır. Bu kesi küçük boyutlardadır. Ancak safra kesesi ameliyatı yapılacak ise, karnın sağ üst kaburgasına ufak bir kesi açılır.
Şayet kesiler orta hattan uygulanır ise kas, sinir ve diğer dokuların daha az tahrip olması sağlanır. Ameliyat tamamlandıktan sonra kesinin açıldığı alandaki dokuların karşı karşıya gelmesi sağlanarak dikiş atılır. Bunun dışında gereksinim duyulan alanlara iltihabı ve kanı dışarı atacak drenler uygulanır.
Laparotomi Nedir Kısacası
laparotomi uygulanırken sindirim sistemi organları, mesane, üreme sistemi, karaciğer, pankreas, dalak, böbrekleri ilgilendiren sorunların tanısı ve tedavisi yapılabilir.
Hastalık teşhis edilmişken yapılan ya da teşhis edilmeden önce yapılan laparotomi uygulaması ise ikiye ayrılabilir. İşlem aşamasında yaygın olarak tercih edilen kesi ise: alt ya da üst yerine, orta hattan dik olarak açılan kesidir. Bu kesiye midline adı verilmektedir.