Karoser Nedir
Motorlu kara vasıtalarının, yolcu ve yükleri taşıyan kısmı. Ön çamurluk, motor kapağı ve ön ızgara, karoserden değildir. Karoser otomobilin satışında rol oynayan en önemli faktördür. Otomobil karoserleri, önce çeşitli parçalar halinde imal edilir, pres ile şekil verilir. Daha sonra bu çeşitli parçalar kaynak yolu ile birleştirilir. Böylece ortaya çıkan karoser paslarından temizlenir ve boyanır. Üst ve arka kısım mekanik bir tabanca ile, diğer kısımlar ise el tabancası ile boyanır. Karoser, seri üretim bandında bir fırından geçirilerek, boyanın kuruması çabuklaştırılır. Bir sonraki kademede koltuklar ve iç aksesuar ilave edilir. Tamamlanan karoser, şasi üzerine oturtulur. Sürtünmeyi önlemek
için karoser ile şasi arasına lastik çantalar yerleştirilir. Bu tarz imalatta bir karoser, değişik şasilere monte edilebilir. Diğer bir tarz ise, karoser ile şasinin yekpare gövde halinde beraber imalidir. Bu metodda ağırlık azalmaktadır. Ayrıca bir bütün olarak mukavemet arttığından, kazalara karşı daha emniyetlidir. Buna karşılık rezonansa meyli daha fazla ve titreşimler fark edilecek seviyededir. Bundan başka bir karoserin birden fazla şasi ile kullanılabilme imkanı bulunmamaktadır. Yekpare karoser-şasiler, genellikle galvanizli saçtan imal edilir ve büyük boya havuzlarına daldırılır. Böylece korozyon en az seviyeye indirilir. Karoser imalatında bu iki usül arasında umumi bir tercih yapılmamıştır.
Bir de küçük hacimli spor arabalar için fiber-glass karoserler imal edilmektedir. Burada da yine parçalar halinde imal edilen karoser, alüminyum perçinler ve bir yapıştırıcı ile birleştirilmektedir. Fiberglas karoser imali en fazla 50.000 adetlik modellerde ve küçük hacimli arabalarda iktisadi olmaktadır.