ihtiyaç Nedir
Rüh ve beden için lazım olan ve yokluğu halinde sıkıntı çekilen şeyler. insan muhtaç bir varlık olup, ihtiyac talep halindedir. Hiçbir şeye muhtaç olmayan ise Allahü tealadır. Her şey O’na muhtac haldedir.
ihtiyaçlar maddi ve manevi olmak üzere iki kısımdır: Manevi ihtiyaçlar rühun gıdası olup, önce iman sonra ibadet ve ahlak bilgileridir. Allahü teala insanların bu tür ihtiyacını Peygamberlerle ve sevgili kullarıyla karşılamıştır. Peygamberler ve onlara tabi olan alimler ve evliya insanların imana gelmelerine ve güzel ahlak sahibi olmalarına çalışarak mesüd etmişler, onları dünya ve ahiret seadetine kavuşturmuşlardır.
insanların maddi ihtiyaçları ise iktisadi faaliyetlerle yapılır. Üretilen mal ve hizmetlerle giderilir. Bunlar için islam dini ve daha önceki hak dinler ihtiyaç için belirli ölçüler koymuşlar, helal ve haram (yasak) hükümleri bildirmişlerdir. Böylece meşrü yollardan ihtiyaçlar karşılanmıştır. Maddi ihtiyaçlar, temel ihtiyaçlar (yiyecek, giyecek ve ev) ve ikinci derecede olanlar (rahatlık ve konfor) olmak üzere iki kısımda ele alınmıştır. Temel ihtiyaçlar insanı ölümden koruyan şeylerdir. Yiyecek deyince mutfak eşyası da anlaşılır. Ev demek ev eşyası da demektir. Binek hayvanı veya arabası, hizmetçisi ve sanat aletleri ve lüzumlu kitapları da ihtiyaç eşyası sayılmıştır.