Gastroenteroloji Hastalıkları
Gastroenteroloji Hastalıkları? Gastroenteroloji Hastalığı? Gastroenteroloji Hastalıkları Nedir?
gastroenteroloji hastalıkları Sindirim sistemi hastalıkları ile ilgilen bilim dalı olaral bilinen gastroenteroloji yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı, ince ve kalın barsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas ve anus bölgesi makat bu bilim dalının konularını oluşturuyor.Sindirim sistemi hastalıkları ile ilgilen bilim dalı olaral bilinen gastroenteroloji yemek borusu, mide, on iki parmak barsağı, ince ve kalın barsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas ve anus bölgesi makat bu bilim dalının konularını oluşturuyor
organların ülser, gastrit, sarılık, hepatit, siroz, spastik kolon, safra kesesi taşları ve iltihabı, ülseratif kolit, Crohn, isal, kabızlık, makattan ve ağızdan kanamalar, hemoroid (basur), sindirim sistemi kanserleri gibi hastalıklarının tanısı ve tedavisini içeriyor. Bu dalın uzmanına ise gastroenterolog deniliyor.
Gastroenteroloji hastalıklarının başlıca belirtileri midede yanma, ekşime, ağıza acılık gelmesi, karın ağrısı, göğüs kafesinin orta kısmında yanma, bulantı, kusma, gıcık tarzında geçmeyen öksürük, bazı gıdaların alındığında rahatsız etmesi, isal, kabız, ağızdan kan gelmesi, makattan kan gelmesi, zorlanarak büyük abdeste çıkmak, büyük abdest alışkanlığında değişme, cildin ve gözlerin sararması, kaşıntı ve bazen de halsizlik ve kilo kaybı olarak görülüyor.
Gastroskopi yemek borusu, mide ve oniki barsağın hastalıklarının tanısında kullanılan en güvenilir yöntemdir. Manevra özelliği olan ucunda kameralı bir aletle ağızdan girilerek yapılır. işlem öncesi midenin 6-8 saat boş kalması gerekir.
işlem sırasında sedasyon denilen bir yöntemle damardan ilaç uygulaması yapılarak hastanın rahat olması sağlanır. Gerekli olgularda hastalıklı bölgeden inceleme için parça alınır. Mide kanaması olan kişilerde bu yönteme ilave olarak kanamayı durdurucu yöntemler ilave edilir. Gastroskopi gastrit, ülser, reflü, kanser teşhisinde en geçerli yöntemdir.
Tetkik sırasında mide mikrobu olan H. Pylori içinde test yapılır. Mide ve oniki parmak barsağının kanamaları bu bölgelerden ülser ve damarsal anomalilere bağlı kanamalar olur. Hem tanı hem de tedavide gastroskopi en geçerli yöntemdir. Gerekli tedavi yapılmazsa mide kanamalarında yaklaşık yüzde 10 sıklığında ölüm olur. Kanayan bölgeye yapılacak enjeksiyon tedavisi gibi yöntemlerle kanama durdurulur ve cerrahi müdahaleye gerek kalmayabilir.
Yemek Borusu Varisleri
Özellikle karaciğer hastalarında yemek borusunda anormal damarlar oluşur. Bunların kanamalarında ölüm oranı yüksektir. Bu anormal damarlara özel kateterle yapılan enjeksiyon tedavisi ve lastik bantla bağlama yöntemleri ile damarlar yok edilebilir. Böylece ölümcül kanama ihtimali ortadan kalkar.
Dilatasyon işlemleri
Yemek borusu ve mide çıkışındaki darlıklara uygulanır. Hastanın başlıca şikayeti yediklerini kusarak çıkarma, yutma güçlüğü ve hazımsızlıktır. Uygun balonlar ile darlık bölgesi genişletilir ve cerrahi müdahaleye gerek kalmaz.
Reflü Hastalığında Gastroskopi
Reflü hastalığı yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın zayıflığına bağlı oluşur. Mide içerisindeki asit ve bazen de safra yemek borusuna kaçarak bu bölgede tahriş yapar. Boğazda acılık, göğüs kemiğinin orta kısmında yanma ve gıcık öksürük başlıca şikayettir.
Hastanın şikayetleri kalp ağrıları ve astım hastalığı ile karışabilir. Gastroskopi hem tanıda yardımcıdır hem de oluşan tahrişin derecesini belirler. Uzun süren reflülerde zamanla yemek borusunun ucunda Barrett özefagusu denilen zamanla kansere dönüşebilen değişiklikler olabilir.