Çay Nedir
Çay Ne Demek? Çay Nedir Kısaca? Çay Ne Demektir? Çay Hakkında Bilgi? Çay Nedir?
Çay Ne Demektir, Çayın Anavatanı Çin olan çay bitkisi, önceleri keyif verici ve dinlendirici bir içecek olarak kullanılırken, içerdiği kafein, thea – flavin bileşikleri, bakır ve demir elementleri, B, E ve diğer vitaminlerden dolayı gıda maddesi olarak da önem kazanmış ve tüketimi artmıştır.Ancak bizim dosyamızda işleyeceğimiz konu sadece çay, bitkisinin kendi değil. Yaygın kullanımı nedeniyle ça adı, çay bitkisiyle yapılanlar dışında da kullanılan bir terim haline geldi Çin çayı, bitkisel çay gibi terimler artık çok yaygın. işte bu çayların yararlı ve şifalı olanlarından birkaçını dosyamızda incelemeye çalıştık.Yaygın olarak bilinen ıhlamur, rezene, oğul otu melissa gibi şifalı çayların dışında, baharatlarla hazırlanan çayların da sağlık ve güzellik üzerinde önemli etkileri var. Bunların dışında meyve özlerinden yapılan çaylar genellikle aromaları nedeniyle oldukça revaçta.
Güzellik ve çaylar Cilt ile ilgili sorunlarda önemli tedavi yollarının başında kanı temizleyen çayların kullanımı geliyor. Civan perçemi, portakal ve limon kabuğuyla çayırkarabaş otu çayı genellikle kanı arındırıcı özelliklere sahip. Şehtare ve altın otlarından yapılan çaylar ise sadece kanı temizlemekle kalmıyor, aynı zamanda karaciğeri de dinlendiriyor. Aynı amaçla ardıç meyvesi, ada çayı, ebegümeci ve karahindiba çayları da tüketilebiliyor.
Soluk bir cilde çare olarak anason, rezene ve lavanta karışımı çayların tüketilmesi lazım. Bu karışım aynı zamanda sakinleştirici ve mide problemlerini yatıştırıcı etkilere sahip. Cildin soluk olmasının nedeni yorgunluk veya dolaşım bozukluğuysa papatya ve biberiye çayları da tercih edilebiliyor.
Dikkat Edilmesi Gereken Nokta
çaylar tüketilirken kişinin metabolizmasını tanıması yani bilinçli olması. Örneğin, kuşburnunda yüksek miktarda potasyum vardır dolayısıyla potasyum dengelerini bozabileceğinden böbrek hastalarının bu çayı tüketmemeleri gerekir. Aynı şekilde, kolitten yakınanların aşırı gaz oluşumuna neden olan sinameki ve funda yaprağını tüketmemelerinde yarar vardır. Şifalı bitkilerle ilgili bu tür olumsuzluklar çok ciddi sonuçlar doğurmasa da, beden metabolizmasının tanınması için bir kere olsun bir uzmandan yardım alınması en doğru yol olacaktır.
Yararlı bir çizelge Adaçayı Hazırlama Kaynar su döküp 2-3 dakika bekletin Doğru zamanUyarıcı özelliklerinden dolayı sabah ve öğlen 2-3 çay fincanı.
Güzelliğe etkisi Cilt sağlığı ve güzelliğinde etkin bir role sahip. Cildi enfeksiyonlara karşı korur. Menopoz döneminde cildin yaşlanmasını yavaşlatır.
Sağlığa etkisi Doğal östrojen benzeri maddeleri içeren bir bitki. Vücudun direncini artırır, enfeksiyonlara karşı korur ve zihni açar. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısına çare olduğu gibi hazım sisteminin düzgün çalışmasını da sağlar. Kanı temizler.
Dikkat Uzun süre kaynatılırsa toksik etki yaparak zararlı olabilir. Aşırı kullanımda tansiyonu yükseltebilir. Döl yatağı kaslarını uyardığı için hamilelikte fazla tüketilmesi önerilmez.
ıhlamur Hazırlama Hafifçe kaynattıktan sonra 10 dakika kadar demleyin Doğru zaman Gün içinde 2-3 çay fincanı Güzelliğe etkisi Vücudun terlemesine neden olarak zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Cildi nemlendirir.
Sağlığa etkisi Göğsü yumuşatır, balgam söktürücüdür. Bronşit ve solunum yolu problemlerinde oldukça etkilidir. Vücuttaki her türlü salgıları artırır. Terletici ve sakinleştirici özellikleri vardır.
Dikkat Çok sıcak havalarda aşırı terlemeyle vücut ısısını ve salgıları daha da artırabilir ısırgan Otu Hazırlama Üzerine kaynar su dökerek 10 dakika kadar demleyin.
Doğru zaman Gün içinde 1-2 çay fincanı Güzelliğe etkisi Saçları ve cildi kuvvetlendirir.Kepek ve yağ bezlerine karşı etkilidir. Kepek oluşmasını önlerken cildin yağ bezlerini dengeler. Cilde parlaklık ve canlılık kazandırır.
Sağlığa etkisi Gözleri kuvvetlendirir. Vücuda dirilik sağlar. iyi bir raşitizm ilacı ve etkin bir kan temizleyicidir. Kemik iliğini ve vücudun kan yapan iç organlarını canlandırır idrar söktürücüdür. Alerjilere, gut hastalığına ve romatizmaya da iyi gelir.
Dikkat Genellikle 40 günlük bir kür yapılarak kesilmelidir. Mevsim geçişlerinde 2-3 hafta düzenli içilebilir Kuşburnu Hazırlama Suda 5 dakika kaynatın.
Doğru zaman Gün içerisinde tok karnına 2-3 çay fincanı Güzelliğe etkisi C vitamini içerdiği için kolajen oluşumuna katkıda bulunur. Egzamalı ve alerjik ciltleri sakinleştirir.
Sağlığa etkisi idrar söktürücü özellikleri vardır. Sivilce ve egzamaların iyileşmesine yardımcı olur. Hemoroid, enfeksiyon, soğuk algınlığı, yüksek kolesterol, varis, dolaşım bozukluklarına ve yorgunluğa karşı oldukça etkilidir.
Dikkat Mide asidi sorunu olanlarda çok açık ve tok karnına içilmelidir Melissa Oğul otu Hazırlama Üzerine kaynar su döküp 10 dakika demlenmeye bırakın Doğru zaman Gün içinde de içilebilir ama gevşetici özelliklerinden dolayı gece yatmadan önce alınması daha faydalıdır. Günde 2-3 çay fincanı.
Güzelliğe etkisi Saçın güçlenmesine yardım eder, strese bağlı olarak ortaya çıkan saç ve cilt problemlerine karşı oldukça etkilidir Sağlığa etkisi Tansiyon düşürücü, sinir sistemini dengeleyici, yatıştırıcı, uyku getirici, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahip. Hazımsızlık ve baş ağrısına karşı iyi, sıkıntı giderici ve ödem söktürücü.
Dikkat Düşük tansiyonda ve aşırı uyku hallerinde tüketilmemelidir Papatya Hazırlama Üzerine kaynar su döküp 10 dakika demlenmeye bırakın Doğru zaman Gün içinde 2-3 çay fincanı, ancak gece tercih edilirse daha yararlı olur.
Güzelliğe etkisi Saç rengini açar, cildin gözeneklerini temizler Sağlığa etkisi Gevşetici, rahatlatıcı ve ağrı kesici özelliklere sahiptir.
Dikkat Aşırı miktarda tüketilirse uyuşukluk hissi verebilir Sarı Kantaron Hazırlama Üzerine kaynar su dökerek 5-10 dakika kadar demleyin.
Doğru zaman Gün içinde tok karnına 1-2 çay fincanıGüzelliğe etkisi Soluk ve cansız ciltlerde oldukça etkilidir cildin canlanmasına yardımcı olur.
Sağlığa etkisi içsel sıkıntılarda ve mide, sindirim sistemi rahatsızlıklarında etkilidir Dikkat Özellikle güneşsiz ve kısa kış günlerinde yararlıdır. Bu nedenle aşırı sıcak yaz günlerinde daha az tüketilmeli ya da gece içilmelidir.