Turp Otu Faydaları
tür adı da bu kökenden gelir ve bu bitki için eskiden kullanılmış bir addır. 20-60 cm boylarında, dallı, tüylü, yeşil gövdeli, altta dişli kenarlı, telekti, uçtaki parça yuvarlak ve geniş, büyük yaprakları üstte dişli kenarlı, dikdörtgensi yada yumurtamsı hafif tüylü küçük yapraklan olan mayıs-eylül aylarında belirgin damarlı sarı ya da toprağın durumuna göre morumsu damarlı beyazımsı renkli, 12-18 mm çapında, 4 taçyaprakh çiçekler açan bir bazen iki yıllık otsu bir bitkidir.
Çiçeklerin birkaçı bir arada şemsiyemsi bir durum oluşturur. 1-10 bölmeli, yamru yumru gövdeli, ama ucunda sivri bir uç bulunan, uzun hardalsı-börülcemsi meyve 2-6 cm uzunluğunda ve ortalama 3-5 mm çapındadır. Her bölmede 2-3 mm uzunluğunda ince esmer bir tohum bulunur. Anadoluda ve avrupada 1500-2000 metre yüksekliğe kadar olan bahçelerde, tarım alanlarında, sürülmemiş yerlerde, yıkıntılarda kendiliğinden yetişir. Akdeniz kıyısında pek bulunmaz.
Üretimi tohumlarla olur ve kendiliğinden döküldüğü gibi özellikle avrupa ülkelerinde yaygınlıkla tarımıda yapılır. Başka ürün ekilen tarım alanlarında zararlı ot muamelesine uğrar, ancak baş edilmesi kolay bir ottur.
Teleksi yapraklan ve çiçekli taze dalları ege bölgesinde haşlanıp ya da doğrudan salata yapıldığı gibi kavrulup yumurta kırılarak da yemek yapılabilir.
Tazeyken yaprakların ve taze dalların hafif acı ancak bildiğimiz turpunki kadar bile değil baharlı bir lezzeti vardır. Taze dallar soyularak yendiğinde bu acılık kalmaz. Yaprakları ve kökü hardal esansı içerir. iştah açıcıdır. Tohumların uyarıcı, canlılık verici, hatta kızdırıcı ve romatizma giderici etkileri vardır. Tohumlarından elde edilen yağdan sabun yapılır.