Kenevir Tohumunun Faydaları
Kenevirgiller ailesindendir. Diğer isimleri aptal otu. Kendir, esrar otu, kınnap otu gibi farklı farklı adları vardır.2 ile 4 metre uzunluğunda, bir senelik, otsu bir bitki türüdür. Mızraksı elsi yaprakları 5 ile 7 parçacıklı ve tırtıklı kenarlıdır. Çiçekleri sarımsı ve yeşilimsidir. Erkek çiçekler dallanmış demetler dişi çiçekler uzun başaksı demetler şeklindedir.
Dişi çiçeklerin olgunlaşmasıyla meydana gelen kenevir tohumları çedene, çetine, çetene gibi isimlerle anılır ve kavrulup tüketilir. Kuş yemi olarak da kullanılır. Daha çok sabun sanayisinde kullanılan bir yağ elde edilir.
Karadenizde kendiliğinden yetiştiği gibi Samsun, Amasya, izmir, Şanlıurfa, Kastamonu, Ordu, Yozgat bölgelerinde kültürü de yapılır.
Kenevirin lifleri dokuma sanayisinde kullanılır. Çinde bu amaçla 2800 yıllarında tarımı yapılmıştır. Lif için yetiştirilecekse dişi çiçekler olgunlaşmadan gövde kesilir ve kurutulup lifler elde edilir. Bunlarla kınnap, hortum, halat, urgan, balık ağı, yelken ve çadır bezi, hamut ve semer ve gibi eşyalar yapılır.
Bitkinin çiçekleriyle ve yapraklarıyla esrar adlı uyuşturucu madde elde edilir. Ancak esrar yapa bilmek için ülkemizde yapımı yasaktır. Çok çabuk alışkanlık yapan, erken bunama, sonu zehirlenme, delilik gibi hastalıklarla son bulan esrarla ilgili ataiden bir ikilik.
Bitkinin kurutulmuş çiçekli dal uçlarının ağrı kesici etkisi bulunur. Tarihte baş ve romatizma ağrılarını geçirmek için kullanılmıştır. Bu doruğun afyon gibi kabız etkisi bulunmamaktadır. Ancak alışkanlık yaptığı için günümüzde tedavi amacıyla uygulanılmamaktadır. Kenevir tohumunun kaynatılmış suyunun tüketilmesi yine yapraklarla kaynatılmış suyun içilmesi romatizmaya iyi gelir idrarı artırır.