Göz Alerjisi Nedir? Bu hastalık, allerjen yani vücutta savunma sistemini harekete geçiren bir uyarana karşı (çoğu zaman polenler, makyaj malzemesi gibi kimyasal maddeler veya sebebi bilinmeyen bir nedenle) gözümüzün verdiği yanıttır. Kızarıklık, kaşıntı, batma ve sulanma gibi belirtiler verebilir. Tekrarlayabilir. Koruyucu veya tedavi edici damlalar kullanılabilir,güneş ve bilinen allerjenlerden uzak durulmalıdır.
Göz Alerjisi’nin Tanımı
Oldukça yaygın bir şikayet olan göz alerjisi, ya da tıbbi adıyla alerjik konjonktivit, gözlerin onları tahriş eden bir şeye, yani bir alerjene verdikleri tepkidir.
Göz alerjileri, vücudun bağışıklık sistemi duyarlı hale geldiğinde ve çevrede çoğu insanda genellikle sorun yaratmayan bir şeye aşırı tepki gösterdiğinde gelişir. Diğer konjonktivit türlerinin aksine, göz alerjileri kişiden kişiye yayılmaz.
Göz alerjileri, başka göz hastalıklarıyla aynı semptomları paylaştığı için doğru tanının konulması önemlidir. Örneğin göz alerjisi ile göz enfeksiyonu, benzer semptomlara sahip, ancak farklı tıbbi nedenlere dayanan farklı durumlardır.
Gözlerin kızardığı, tahriş olduğu durumlarda göz üzerinde herhangi bir yabancı madde görünmüyorsa bu durum bir alerjiden kaynaklanıyor olabilir.
Göz doktorları, yani oftalmologlar sorunun hangisi olduğunu anlamak ve enfeksiyon ile alerji arasındaki farkı ayırt etmek için bir özel lambalı göz mikroskobundan faydalanarak göz yüzeyindeki şişmiş damarları saptamaya çalışırlar.
Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bireyler için göz içinde veya üzerinde bir şey olduğu hissi oldukça rahatsızlık verici olabilir. Göz alerjisi semptomları, hafif rahatsız edici kızarıklıktan görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir.
Bunun sonucu olarak, göz kapakları ile göz zarı, yani konjonktiva kızarır, şişer veya kaşınmaya başlar. Gözde yanma hissi ve berrak, sulu akıntı halinde gözyaşı görülebilir. Eğer alerjinin nedeni bulunmaz ve ciddiye alınmazsa göz alerjisi belirtileri daha da şiddetlenebilir. Gözde ağır yanma ya da kaşıntı olabilir, hatta ışığa karşı hassasiyet gelişebilir.
Göz alerjisi olan bireylerde aynı zamanda burunda kaşıntı, tıkanma ve hapşırma gibi belirtilerle ortaya çıkan üst solunum yolu alerjileri de yaygındır. Bu durum genellikle mevsimsel alerjilerle ilişkilidir ve geçicidir.
Göz Alerjisi Türleri Nelerdir? Belirtileri Nasıl Olur?
Göz alerjileri kendi içlerinde de farklı türlere ayrılmaktadır. Çok daha yaygın görülen göz alerjisi türleri arasında mevsimsel alerjik konjonktivit, bir alt türü olan ve yıl boyu devam eden yani pereniyal alerjik konjonktivit, atopik keratokonjonktivit, kontakt alerjik konjonktivit, dev papiller konjonktivit, ve vernal keratokonjonktivit mevcuttur.