Kirpi Nedir
Kirpi Nedir? Kirpi Ne Demektir? Kirpi Nedir Kısaca? Kirpi Ne Demek? Kirpi Hakkında Bilgi?
Kirpi Nedir, Memelilerden sırtı dikenli bir hayvan. Bağlık ve bahçelerde yaşar. Yalın başının üstünde diken bulunmaz. Düş maninin yaklaştığını görünce sırtında dikenleri kabartır ve tostoparlak bir durum alır.Besini, toprakta yaşayan böceklerdir. Sivri tırnaklarıyla toprağı eşerler ve böcekleri yiyerek geçinir. Kış geldiğinde, toprak altındaki yuvasına çekilir ve kış uykusuna dalar.
Kirpi Nedir Özellikleri Nelerdir
Yaklaşık 30 cm. boyunda, ağırlığı cinsiyete, yaşa ve yaşadığı koşullara bağlı olarak 500-1200 gr. arasında değişir. Gövdesinin üzeri 2-2.5 cm. uzunluğundaki kırçıl dikenlerle örtülüdür. Kızdırıldığı zaman vücudu yuvarlak hale gelir ve böylece bir diken topuna dönüşür.
Kirpinin Yaşam Alanları
Çalılıklı ormanlardan, büyük park ve bahçelere kadar pek çok yerde yaşayabilir. Nemli yerleri sever. Toprak içine açtığı tünellerde barınır.
Kirpilerin Dağılımı
Doğu Avrupa dan başlayarak, israil’e kadar görülür. Türkiye’nin hemen her yerinde rastlanır. Yalnız geceleri etkindir. Çevre sıcaklığının 4 °C’nin altına düştüğü zaman kış uykusuna yatar. Hamilelikleri 5-6 hafta sürer. Her doğumda 3-8 yavru doğurur. Ortalama ömrü 18 yıldır.
Kirpilerde Beslenme
Çoğunlukla böcek, sümüklüböcek, kurbağa, solucan, nadiren küçük fare ve yılan yavruları yer. Erişkin kirpiler kedi mamalarını severek yer.
inek sütü verilmemelidir. Yüksek miktarda laktoz içerdiğinden kirpiler için öldürücüdür, çünkü kirpiler laktozu sindiremez. Bu durum barsaklarda ishale sebebiyet verir, ishale bağlı su kaybı ve beslenme yetersizliğinden ölür. Yetim kalan yavruların beslenmesinde özel bir mama hazırlanır. (1 yumurta, 10ml sıvı süt kremasıyla karıştırılır ve laktozsuz sütle 125ml’ye tamamlanır, kullanılacak kadar mama benmari usulü ısıtılır ve enjektör yardımıyla yedirilir. Mamada var olan laktozun tam sindirilmesi için ılıtılmış kefir verilir.) Dişleri çıkan yavruya konserve veya ıslatılmış kuru kedi-köpek maması verilir.
insanların dayanabildiği tetanus zehiri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yer. Ancak engerek zehiri gibi bazı zehirlere karşı da dayanıksızdır.
Türkiye de Kirpiler
Türkiye’de avlanması yasaktır. Kırmızı listede “NT” kategorisindedir. Kirpiler, Türkiye’nin koruma altındaki türlerinden biridir Resmi Gazete’de yayınlanan “Çevre ve Orman Bakanlığı’nca Koruma Altına Alınan Yaban Hayvanları” (EK LiSTE 1) listesinde belirtilmiştir.Ayrıca kirpilerin doğal ortamından uzaklaştırılması, satılması, evlerde pet hayvanı olarak bakılması yasaktır. Konuyla ilgili ihbarlarla Doğa Koruma ve Milli Parklar il Müdürlükleri ilgilenmektedir.