Allerjik Rinit Saman Nezlesi
Allerjik Rinit, allerjen ile temas sonucunda burun akıntısı, hapşırık, burun kaşıntısı ve bazı durumlarda da burun tıkanıklığı şeklinde seyreden bir hastalıktır. Mevsimsel olarak polen allerjisi gibi nedenlerle ortaya çıktığı gibi , tüm yıl boyunca aralıklarla devam eden ve ev tozu akarları, küf mantarı allerjisi gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Tek başına veya diğer bir allerjik hastalığın belirtileri (öksürük, hırıltı, nefes darlığı, gözlerde sulanma, kızarma, kaşıntı) ile birlikte görülebilir. Ayrıca bazen boğaz kaşıntısı veya geniz akıntısı eşlik edebilir.
Bu hastalığı tanımak için ilkbahar ve yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu olmadığı halde, uzun sürelerle gelen aksırık, şeffaf burun akıntısı, burun ve boğazda kaşıntı, burunda tıkanmaların olması önemli belirtilerdir. Bununla beraber bu belirtilerin yıl boyunca olması ise sürekli (pereniyal) allerjik rinit olasılığını düşündürebilir. Bu durumda başvurulacak hekim tarafından konulacak tanı, yapılacak fizik muayene ile birlikte allerji testi ve burun mukozasının incelenmesi ile kesinleşecektir.
Allerjik Rinit(Saman Nezlesi) , genellikel diğer üst solunum yolu hastalıkları ile karıştırılan ve bu nedenle hastaların uzun süreler önemsemeden yaşadığı bir hastalıktır. Oysa Allerjik Rinit , diğer allerjik üst solunum yolu hastalıkları gibi, orta kulak iltihabı, sinüzit,farenjit ve zatürre gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Solunum yollarındaki bağışıklığı zayıflatması ve iltihabi reaksiyona bağlı ödem(şişkinlik) diğer enfeksiyonlar için kolaylaştırıcı etkenlerdir. Ayrıca allerjik solunum yolu rahatsızlıkları , sık tekrarlama sonucunda allerjik olmayan üst solunum yolları hastalıklarında yaşanan tahrişi ve hastalığın şiddetini önemli derecede artırırlar. Bu nedenle Allerjik Rinit , mutlaka hekim tanısı üzerine izlenecek bir tedavi ile kontrol altına alınmalıdır.
Allerjik Rinit ( Saman Nezlesi) Tedavi Yöntemleri
Çevresel Önlemler
Tüm yıl boyunca hastalığı yaşayan hastaların, yaşadıkları çevrelerde önlem almaları ve tetikleyici faktörleri en aza indirmeleri gerekir. Bu tetikleyici faktörle arasında allerjenler (ev tozu, küf mantarı gibi), aşırı kuru hava, sigara dumanı, irrite edici kokular (parfüm, çamaşır suyu gibi kokulu temizlik maddeleri) sayılabilir. Bununla beraber özellikle polen duyarlılığı olan kişilerin , belirli dönemlerde kapalı ortamlarda bulunmaları tavsiye edilir.
ilaç Tedavisi
ilaç tedavisi, hekim tavsiyesi ile alınacak ilaçların yine hekim kontrolünde kullanılması ile başarılı sonuçlar vermektedir. Bu tedavi içinde yardımcı preparatlar ile burun temizleme, antihistamikler ( rahatlatıcılar) , koruyucu ilaçlar ve aşı sayılabilir