Ağız Boşluğu iltihabı
Belirtiler Ağız boşluğunu örtenmukozanın kızarması ve şişmesine eşlik edençürüme kokusu Dişetlerinin,dilin ve dudakların sınırlı iltihabı da bu süreçtegörülebilir. Nedenler Ağız boşluğuiltihabının çeşitli nedenleri arasında öne çıkanlarYetersiz ağız temizliğiveya ağız kuruluğu Bakterilerin, virüslerin veyamantarların yol açtığı enfeksiyonlar veya alerjiler
Kenarı keskin dişlerin,dolguların veya protezlerin oluşturduğu yaralar
Biyolojik gerçekler
Ağızboşluğunu örten mukozanın dış dünya ile yakınilişkileri vardır ve bu yüzden sıklıklamikroorganizmalarla, çeşitli pisliklerle ve alerjenlerlekarşılaşabilir. Onun sağlıklı kalabilmesi,bağışıklık sistemi tarafından gereğincekorunabilmesine bağlıdır. Aksi halde, ağızboşluğu iltihapları, bağışıklık sistemiyetersizliğinin önde gelen belirtilerinden biri olarak görülmelidir.
Psikolojik gerçekler
Sürekli stresin, korkunun veya saldırganlığın, ağız boşluğumukozasını kuruttuğu ve bu yüzden de orada enfeksiyonlara uygunbir ortam oluştuğu bilinen bir gerçektir
Kendinizeyardımcı olabilirsiniz
Propolistentürü ile çalkalama
Balarılarınınbir ürünü olan Propolis, en etkili doğal antibiyotiktir. Bakterilere vevirüslere karşı başarıyla kullanılabilir.
Reçete Yarım su bardağı ılık MayısPapatyası çayına 5 damla Propolis tentürü eklenerek iyicekarıştırılır. Bu karışımlaağız uzun uzun çalkalanırken, çayın dişaralarından da geçmesi sağlanır ve sonra tükürülür. Bu çalkalamagün boyunca pek çok kere tekrarlanmalıdır.
Çayağacı yağı / Tea Tree oil
Propolisçalkalamasında olduğu gibi, yine ılık MayısPapatyası çayına 45 damla çay ağacı yağı eklenirve çalkalama gün boyunca pek çok kere tekrarlanır. Bu çalkalama çayıda yutulmaz. Uygulama sonunda, ağız ılık suylaçalkalanır ve tükürülür.
Mirra tentürü(Myrrhe)
Mirra dezenfekteedici ve iltihabı önleyici etkilere sahiptir. Küçük bir fırça ileveya nemlendirilen bir pamukla hasta bölgelere sürülür. Herhangi birzararı yoktur, yutulabilir.
Adaçayı isveç Şurubu
Yarım subardağı Adaçayına 2 tatlı kaşığı dolusuisveç Şurubu eklenir. Gün boyunca ağız sık sıkçalkalanır ve tükürülür.
Ebegümeciçiçek veya yaprak çayı
Ilıkebegümeci çayı mukoza iltihaplarını rahatlatıcı veiyileştirici etkilere sahiptir. Gün boyunca ağız sıksık çalkalanır ve tükürülür.
Meşekabuğu çayı
Bir yemekkaşığı dolusu ince kıyılmış meşedalı kabuğu, yarım litre soğuk suya eklenir, kaynamaderecesine kadar ısıtılır ve 78 dakika hafifısıda kaynatıldıktan sonra ılıklaşana kadarbekletilir ve süzülür. Gün boyunca pek çok kere ağız uzun uzunçalkalanır ve tükürülür.
Meşekabuğundaki tanen maddesi mukozayı sertleştirir ve böylecebakterilerin ve virüslerin yaşama alanını yok eder.Sertleşen ve kuruyan mukoza, bir süre sonra, yerini yeni oluşansağlıklı mukozaya bırakır.
isveç Şurubu
Yarıyarıya ılık suyla inceltilen isveç Şurubu ileağız uzun uzun çalkalanır ve tükürülür. Böylece, ağızmukozasının ve dişetlerinin kan dolaşımıhızlanmış olur. iyileşme kısa süredegerçekleşecektir.
Önlem alarak sağlıklıkalabilirsiniz
C Vitamini (kivi, limon ve portakal) ve Echinaceapreparatları ile bağışıklık sisteminizigüçlendirin.
Meyve ve sebzeler tüketilmeden önce iyiceyıkanmalıdır.
Ağız boşluğu temizliğininen önemli bölümü, dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır!
Uyarı
Eğer 34 gün içinde bir iyileşme görülmezse, hemen birdiş hekimine gidilmelidir