Lomber Mikrodiskektomi
Hasta ameliyat sabahı aç karnına hastaneye kabul edilir. Anestezi doktoru tarafından görülen ve gerekli laboratuar tetkikleri yapılan hasta, aynı gün ameliyata alınır. Hasta ve hekim uygulanacak anestezi şekline birlikte karar verir. Genel anestezi veya spinal anestezi (belden aşağısının uyuşturulması) altında da mikrodiskektomi uygulanabilir.
Her iki durumdada ameliyat masasına yüzükoyun yatırılan hastada mikrodiskektominin uygulanacağı mesafe skopi kontrolü yaparak işaretlenir ve tetkikleri son kez gözden geçirilir.
1-2 cm lik cilt kesisi yapılarak, mikrodiskektomi ekartörü yerleştirilir, mikroskop altında omurilik, sinirler ve fıtık dokusu ortaya konularak , fıtık dokusu çıkarılır.
Bizim uygulamamızda kıkırdak dokunun çıkarılmasını takiben, Destandau endoskopi cihazı kullanılarak, disk mesafesi(yastıkçığın bulunduğu alan) tekrar gözden geçirilir ve böylece mikrodiskektomiyle görülemeyen alanlarda gözden geçirilir ve kalan kıkırdak parçaları çıkarılır. Bu işlem fıtıktaki tekrarlama oranını en aza indirmektedir.
Ciltaltı dokusu içten dikişlerle kapatılarak, ameliyat sonrası yara bakımı, pansuman gibi problemler ortadan kaldırılır. işlemin uygulandığı tüm saha, cilt- ciltaltı- adeleler lokal anestezik uygulanarak, ameliyat sonrası hastada tam bir analjezi sağlanır . Ameliyattan 4-6 saat sonra hasta ihtiyaçları doğrultusunda ayağa kaldırılır, akşamüzeri , yada ertesi sabah evine gönderilir. Bir haftalık istirahat önerilen hasta, 4 gün sonra banyo yapabilir. 10.günden sonra hastaya günlük yaşantısına dönmesi ve egzersizlerine başlaması önerilir. Bu noktadaki en önemli sorun, hastanın fıtığın tekrarlama korkusunu yenmesi ve kendine güvenini kazanmasıdır. Hasta 20. ve 60. günlerde kontrole çağrılarak, gerekli yaşam tarzıyla ilgili düzenlemeler tartışılarak, çözümler üretilir