İç Anadolu Bölgesinin İklimi ve Bitki Örtüsü Anadolu yarımadasının orta kesiminde yer aldığı için “Orta Anadolu Bölgesi” adıyla da anılır. İç Anadolu Bölgesi, Konya, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, ve Orta Kızılırmak bölümleri olmak üzere 4 bölüme ayrılmıştır Sivrihisar, Sündiken, Hınzır, Kızıldağ ve Tecer Dağları ve iç Anadolu Bölgesindeki kıvrım dağlardır. Karadağ, Karacadağ, Hasan dağı, Melendiz ve Erciyes Dağı ise bölgedeki volkanik yapılı dağlardır iç Anadolu Bölgesinde Obruk, Haymana, Cihanbeyli ve Uzunyayla platoları mevcutdur. Platolar arasında ise genis düzlükler ve ovalar yer alır. Bu ovalar; Konya, Ankara, Kayseri ve Eskişehir ovalarıdır.
İç Anadolu Bölgesinin En Önemli Akarsuları
Kızılırmak ve Sakarya’dır. Tuz Gölü, Akşehir, Eber, Seyfe ve Tuzla Gölleri ise iç Anadolu bölgesinin, önemli su havzalarıdır.
İç Anadolu Bölgesinin denizden uzak olması ve etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı, step iklim koşulları etkilidir. Buralarda yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışlar en fazla ilkbahar aylarında düşer. Doğuya doğru gittikçe yükseltinin artması sonucunda iklimsel özellikleri de değişir ve bu yörelerde karasal iklim hakimdir.
İç Anadolunun Doğal Bitki Örtüsü
İç Anadolunun doğal bitki örtüsü bozkırlardır. Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir ve Kırıkkale gibi sanayinin geliştiği ulaşım bakımından elverişli yerlerde nüfus kalabalıktır. Diğer yerlerde tenhadır. İç Anadolu Bölgesinde, tarım önemli bir geçim kaynagıdır. Bölgede ilkbahar mevsiminin yağışlı, yazların kurak olması tahıl tarımının gelişmesine imkan sağlamıştır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, şeker pancarı, patates, yeşil mercimek ve fasülye üretiminde Türkiye genelinde öndedir.
İç Anadolu Bölgesinin bitki örtüsünün bozkır olması küçükbaş hayvancılığın gelişmesine neden olmuştur. Koyun ve Tiftik Keçisi yetiştiriciliğinde iç Anadolu bölgesi önemli bir potansiyele sahiptir.
İç Anadolu Bölgesinde Ne Yetişir
Etrafı dağlarla çevrili olduğundan Türkiye’nin en az yağış alan bölgesidir. Plato ve ovaların en geniş yer kapladığı bölgedir. Nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgedir. İç Anadolu Bölgesinde Yağışlar en çok ilkbaharda (çoğu konveksiyonel yağış olarak) düşer. Yüzey şekilleri sade ve düz olduğundan ulaşım kolay sağlanır. Küçükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı bölgedir. Bölgede su boyları başta olmak uzere toplu yerleşme hakimdir. Volkanik dağlar çoktur. Bitki örtüsü genellikle bozkırdır. Türkiye ormanlarının % 7,7 sine sahiptir. Buğday, arpa, çavdar, yeşil mercimek, patates, şeker pancarı, nohut üretiminde 1. sırada gelir.
İç Anadolu Bölgesinin İlleri
- Ankara
- Çankırı
- Eskişehir
- Kayseri
- Kırşehir
- Konya
- Nevşehir
- Niğde
- Sivas
- Yozgat
- Aksaray
- Karaman
- Kırıkkale