Çürük Önleyiciler Nedir
Diş çürüğü dişin yapısı, ağızdaki mikropların tipi, beslenme şekli ya da tükürüğün yapısı gibi çok çeşitli faktörlerin etkisiyle meydana geldiğinden ne yazık ki çürük aşısı elde etmek çok zordur. Ancak dişin yapısı çeşitli yöntemlerle güçlendirilebilmektedir.
Diş yapısını güçlendirmek amacıyla kullanılan en etkili madde hangisidir
Günümüzde diş yapısını güçlendirmede etkinliği en çok bilinen madde “flor” bileşikleridir. Flor bileşikleri dişlerin gelişmekte olduğu dönemde ya da dişler ağızda görüldükten sonra uygulandıklarında dişin yapısına girerek çürüğe karşı daha dayanıklı bir yapı oluşmasını sağlar.
Flor bileşikleri ne şekilde kullanılabilir
Flor bileşiklerinin çürük önleyici etkisi başlıca dört yoldan gerçekleşir
a- içme sularına belirli oranda flor bileşikleri katılarak, (özel yöntemlerle ve eğitilmiş personel tarafından yapılması gereken bir yöntemdir!)
b- Piyasada hazır olarak satılan flor tabletlerini çocuğa vererek (Fazla dozda alınması zararlı olacağı için mutlaka hekim kontrolünde verilmelidir!)
c- Diş macunu veya ağız gargaraları içine ilave edilen flor bileşiklerinin etkisinden yararlanarak
d- Diş hekiminin muayenehanelerde jel şeklindeki özel flor bileşiklerini dişler üzerine sürmesi şeklinde.
Bu uygulamalar arasında en kolay uygulanabilecek yöntem 3 yaşından itibaren florürlü bir diş macunu ile sabah akşam dişlerin fırçalanması ve 6 yaşından sonra florürlü gargara kullanımıdır. Diğer uygulamalar henüz yurdumuzda yaygın olarak kullanılmamaktadır.
Flor bileşiklerinin vücuda zararı var mıdır
Flor vücut için gerekli bir elementtir. Ancak gereğinden fazla alındığında dişlerin rengini değiştirir ya da kemiklerde deformasyonlara neden olabilir. Bu nedenle diş macunu ve gargara dışındaki uygulamalar mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır.
Diş çürüğünü başka yollarla önlemek mümkün müdür
Diş çürüğünü önlemek amacıyla kullanılan bir başka yöntem de dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girintilerin (Bu girintilere fissür adı verilir) diş hekimi tarafından fissür örtücü adı verilen maddelerle kapatılmasıdır. Ağızdaki mikroplar ya da yiyecek artıkları dişlerin en çok bu girintili bölgelerinde yerleştiği için, fisürlerin kaplanmasıyla mikropların ve yiyeceklerin retansiyonu engellenir ve çürük oluşumu önlenir. Fissür örtücüler diş çürüğünün engellenmesinde çok başarılı uygulamalardır