Domuz Gribi ve Beslenme
Küresel grip salgını gün geçtikçe artıyor. Salgına karşı üretilen ilaç ve aşı yöntemlerine başvurmadan önce vücudun doğal immün sistemini korumak ve güçlendirmek için sağlıklı yaşam kurallarını uygulamak çok önemli Unutmamamız gereken şey, vücudumuzun doğal bağışıklık sisteminin bizi en iyi koruyan mekanizma olduğudur.
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları
Yeterli ve dengeli beslenmeli. Vücudun yapıtaşı protein kaynaklarını almak çok önemlidir yumurta, kırmızı et, tavuk ,balık, peynir, süt, yoğurt tüketmeli. Ayrıca omega 3 içeriği nedeni ile balık ve balık yağı ile yağlı tohumlar tercih edilmelidir.
Hazır gıdalardan, işlenmiş ve yoğun katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun
Vücudun fiziksel olarak dinlenmesi için mutlaka düzenli ve kaliteli uyku önemli.
Egzersiz yaparak vücut direncinizi kuvvetlendirin. Hergün en az 30 dk yürüyüş yapın veya haftanın minimum 3 günü 45 dk egzersiz yapın.
Mikro besinlere önem verin. Magnezyum, çinko, manganez gibi bağışıklık sistemini güçlü tutan mineralleri almak için yağlı tohumlardan yararlanın. Her gün 1 avuç çiğ badem veya ceviz veya fındık tüketin.
Yılda bir düzenli olarak mutlaka kan tahlili yaptırın. Hormonlarınızı, B12 vitamini, D vitamini değerlerinizi kontrol ettirin ve mutlaka hemogram testi yaptırın. Böylece mini check-up yaptırmış olursunuz.
Aşırı yağlı vücut, sistematik olarak giderek zayıflar ve immün sistemi bu durumdan negatif etkilenir. Dolayısıyla zamanla farkında olmadan bağışıklık sistemi bozulmuş olur ve bu durum birçok virütik hastalığa karşı zayıf düşmenize ve hastalıklara davet çıkartmanıza neden olur. Mutlaka sağlıklı kiloda kalmayı hedeflemeli ve kaslarınızı korumalısınız.
Seçtiğiniz et kalitesini mutlaka kontrol edin. Özellikle doğal ortamlarda beslenen hayvansal besinleri tercih etmeye çalışın.
Hijyene önem verin. Dışarıdan alınan besinleri uzun süre su altında tutarak yıkayın. Mevsimsel sebzeleri ve meyveleri tercih edin.
Sarımsak, soğangilleri ve yoğurdu bol bol tüketin.
ishal ve ateş durumlarına karşı mutlaka bol su içilmeli ve direncin düşmemesi için yeterli enerji alınmalı. Yüksek enerji kaynağı olarak patates, pirinç, tahıllar, makarna ve ekmek tercih edilebilir.
Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizi etkileyen faktörler
Alkol, sigara
Hareket azlığı
Uyku saatlerinin düzensizliği
Şişmanlık
Hava kirliliği
Yanlış beslenme alışkanlıkları
Güneş ışığının azlığı
Kimyasal ilaçlar
Protein-vitamin ve mineral alımının azlığı
Bakteriyal ve viral enfeksiyonlar
Beden ve çevre temizliğine uyulmaması
Güneş ışıgının azlığı
Genetik yapısı bozulmuş gıdalar
Vücut ısısının, sıklıkla değişik sıcaklıktaki ortamlara maruz kalması