Tuz Ve Su Tüketimi
Tuz Sodyum kısıtlaması neden önemlidir
Tuz, sodyum ve klordan (NaCl) oluşur. Tuzun içindeki sakıncalı madde sodyumdur. Vücutta fazla miktarda sodyum olduğunda suyun da vücutta tutulmasına neden olur.
Normal olarak vücuda alınan ve vücuttan atılan tuz miktarı bazı hormonlar ve böbrekler tarafından dengede tutulur. Kalp yetersizliğinde bu denge bozulur ve vücutta su birikir. Tansiyon yükselir ve kalbin çalışması zorlaşır
Günlük tükettiğimiz sebze, meyve ve baklagiller gibi besinlerde vücudun gereksinimini karşılayacak kadar tuz bulunur. Bu nedenle alacağınız günlük tuz miktarını doktor ve hemşirenize sorunuz.
Tuzu azaltmak için neler yapılabilir
Yemek masanızdan tuzluğu kaldırın, Yiyecekleri tatlandırmak için tuz yerine baharat kullanmayı deneyin, Taze balık, tavuk, yağsız dana eti, kuru baklagiller yemeye özen gösterin, Konserve ve hazır gıdalar yerine taze sebze ve meyveleri tercih edin, taze dondurulmuş gıdalar tüketmekte sakınca yoktur, Hazır gıdaların üzerindeki açıklamaları okumayı alışkanlık haline getirin.
Yüksek oranda tuz, içerdikleri için kaçınılması gereken yiyecekler nelerdir Sodyum bikarbonat içeren kabartma tozu ve yemek sodası (1 çay kaşığı kabartma tozu 250 mg sodyum içerir), Kola, maden suyu ve sodası, tuzlu kuruyemiş ve yiyecekler (fındık, fıstık, mısır gevreği, patates cipsi, tuzlu bisküviler), Salam, sosis, sucuk, pastırma, Hamburger gibi sos ile hazırlanmış hazır gıdalar, Salamuralar, turşular, kurutulmuş, tütsülenmiş ve tuzlama yapılmış gıdalar, Hazır çorbalar