Egzama Nedir
egzama deri hastalıklarının hemen yarısını teşkil eden ve çok değişik şekiller gösteren bir deri hastalığıdır. Genellikle deri bozukluğuna elverişli bir ortamda, içten veya dışarıdan alerjik bir etkenme ve iltihapla başlar. Kırmızı bir zeminde ufak su toplanmaları, kabuk teşekkülü ve kaşıntı vardır. Bir alerjik reaksiyon olarak meydana gelen egzama, yaranın biçimine, seyrine ve yerine göre sınıflandırılan ve isimlendirilen bir hastalıktır
Akut egzama Deride kaşıntı ve yanma hissi ile başlar. Daha sonra bir toplu iğne başı cesametinde veya daha büyük, berrak sıvı ihtiva eden ve adına vezikül denen kesecikler meydana gelir. Bazen bu veziküller acıtmadan kurur ve kabuklanır.
Buna kuru egzama denir Bazen veziküller birbirleriyle birleşerek içi su dolu kabarcık yani bül halini alır ve iltihaplanarak pürülan bir karakter kazanır. Buna iltihaplı egzama veya sulu impetijinize egzama denir. Sızıntı kesildiği zaman deri ince, frajil, kırmızı, adeta vernik sürülmüş gibidir, ince, beyaz skuam denen kabuklar meydana gelir ve onlar da döküldükten sonra deri eski haline döner.
Akut egzamalar bazen kaybolmazlar ve değişik şekillerle devam ederek kronik bir hal alırlar Kontakt egzama Alerjen madde olarak bazı ilaçların penisilin, sulfamid, iyot, no-vokain vb kozmetik maddelerin, giyeceklerin, bitkilerin deriye teması ile meydana gelen egzamalar, için kullanılan terimdir.
Alerjinin doğuştan mevcut olduğu aşırı duyarlı kimselerde ekseriya, astım, şamar nezlesi gibi hastalıklarla beraber görülen şekline atopik egzama denir.
egzamanın tedavisi, deri hastalıkları uzmanlarının en çok karşılaştıkları güçlüklerdendir. Tedavide alerjenin alerjiyi oluşturan nedenin bulunup ortadan kaldırılması, hassasiyetin giderilmesi ve antihis-taminiklerin kullanılması esastır. Lokal olarak iltihabı ve kaşıntıyı azaltacak ilaçlar Eau de Goulard, asitborikli su, permanganat kullanılır. Rivancl ile yaş pansumanlar verilebilir. Kortizonlu, antibiyotikli ve undesilenik asitli pomatlar sürülür