Dua Nedir
Dua? Dua Nedir? Dua Ne Demek? Dua Nedir Kısaca? Dua Ne Demektir? Dua Hakkında Bilgi?
Dua Ne Demek, Allahü tealaya yalvararak, muradını, dileğini isteme. Allahü teala, dua, eden Müslümanları sever. Dua müminin silahıdır. Dinimizin temel direklerinden biridir. Dua gelmiş olan dertleri, belaları giderir. Gelmemiş olanların da gelmelerine mani olur. Allahü teala Kuran-ı kerimde mealen Bana halis kalp ile dua ediniz! Böyle duaları kabul ederim. Mümin süresi 60 buyuruyor.
Allahü teala herşeyi sebep ile yaratmakta, nimetleri sebeplerin arkasından göndermektedir. Zararları, dertleri def için ve faydalı şeyler vermek için dua etmeyi sebep yapmıştır. Peygamberleraleyhimüssalevat hep dua ettiler. Ümmetlerinden de dua etmelerini istediler. Sebeplere yapışmadan
yapılan dua kabul olmaz. Buna dua denmez, faydasız temenni denir. Peygamber efendimiz Çalışmadan dua eden silahsız harbe giden gibidir. buyurdu. Bunun için çalışmalı, gayret etmeli sonra da şartlarına uygun edeple dua etmelidir.
Duanın kabul olması için şartlar vardır. ilk önce itikadı düzgün iyi bir Müslüman olmalıdır. Helal yemelidir. Haram lokma yiyenin duası kırk gün kabul olmaz. Dua ihtiyacı gideren, saadete kavuşturan kapının anahtarıdır. Bu anahtarın dişleri helal lokmadır.
ibrahim Edhemden sordular ki Allahü teala Ey kullarım! Benden isteyiniz! Kabul ederim, veririm. buyuruyor. Halbuki istiyoruz, vermiyor. Cevap buyurdu ki Allahü tealayı çağırırsınız, dua edersiniz, Ona itaat etmezsiniz. Peygamberini sallallahü aleyhi ve sellem tanırsınız, Ona uymazsınız. Kuran-ı
kerimi okursunuz, gösterdiği yolda gitmezsiniz. Cenab-ı Hakkın nimetlerinden faydalanırsınız, Ona şükretmezsiniz. Cennetin ibadet edenler için olduğunu bilirsiniz, hazırlıkta bulunmazsınız. Cehennemi asiler günah işleyenler için yarattığını bilirsiniz, ondan sakınmazsınız. Babalarınızın, dedelerinizin ne olduklarını görür, ibret almazsınız. Aybınıza bakmayıp başkalarının ayıplarını araştırırsınız. Böyle kimseler üzerlerine taş yağmadığına, yere batmadıklarına, gökden ateş yağmadığına şükretsin.
adil hükümet memurlarının, mazlümların, sıkıntıda olanların, salihlerin, misafirin, oruçluların iftar vaktindeki duası, anasına-babasına itaat ve hizmet edenlerin, ana-babasının, hocasının, Müslümanların arkasından yapılan dua, sabreden hastaların duası, mübarek zamanlarda, mübarek yerlerde, namazlardan sonra, Peygamberimizin ve evliyanın kabirleri yanında, onları vesile ederek yapılan dualar çabuk kabul olur.